Tryb wartownika-problem

Konrad100

Zadomawiam się
U mnie tez nie działała lokalizacja dom przez kilka pierwszych dni z Iphone, ale jak zmieniłem w telefonie dostęp aplikacji Tesla do położenia na opcję "zawsze" to zaczęło działać cały czas. Tak samo z otwieraniem i zamykaniem samochodu.

Hermes

Posiadacz elektryka
Obojętnie - prostopadle do auta jak odchodzę widzę największy (najdłuższy odległościowo i czasowo) problem. Mogę nawet wysiadając, obejść auto od tyłu i iść prostopadle, oddalając się od strony pasażera.
Ale jak dojdę do przedniego bagażnika, to jeszcze nie zdążę nic w nim za bardzo pogrzebać, a auto już zamknięte.
Chyba że o inne "ustawienie" Ci chodziło...? :)

Konrad100

Zadomawiam się
Zdarzało się tak że jak miałem telefon w kieszeni to nie zawsze mogłem otworzyć drzwi - trzeba było wyciągnąć i włączyć aplikację tesla. Tak samo pod domem z wartownikiem i zamykaniem się. Może to zbieg okoliczności ale jak w telefonie w ustawieniach dla aplikacji Tesla zmieniłem "pozwalaj na dostęp do położenia" na opcję "zawsze" ten problem minął. Screen z telefonu w załączeniu.

Attachments

• IMG_1186.PNG
    IMG_1186.PNG
    183,4 KB · Liczba wyświetleń: 9

Hermes

Posiadacz elektryka
W Androidzie nie mam opcji "Zawsze" tylko jedyna użyteczna to "Podczas używania aplikacji" (i Pytaj i Nigdy). Może to to, ale nie mam na to wpływu - za to dokładne położenie mam włączone.
Inna sprawa, że pewnie musi być też włączona lokalizacja...
No przy czym nie wiem, czemu jak dojdę do przedniego bagażnika to się zamyka od razu, a jak odejdę w bok, to nie... - i jak temu zaradzić? :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Android a apk TESLA :
Zezwolic na uzywanie w tle
zezwolić na uzywanie w trybie oszczedzania danych
nie zaznaczać "Usuń upraw. nieużyw aplikacji"
Bateria zezwolic na nieograniczone korzystanie z baterii
Zezwolic na zmianę systemu
"Urządznia w pobliżu" dać dostęp czyli "zezwalaj"
Lokalizacja dokladna po wszystkim .. I dać uprawnienia co oczywiste

Michal

Moderator
Instrukcja jak ustawić poprawnie aplikację Tesli żeby nie mieć problemów na Android 14 (taki obecnie mam na Pixel 5):

Wejdź w ustawienia aplikacji w android i ustaw tam wszystko co się da na dozwolone.
W szczególności:
  • Powiadomienia - szczególnie "Status kluczyka w tel."
  • Uprawnienia - w szczególności "Lokalizacja", "Powiadomienia", "Urządzenia w pobliżu" i wyłącz opcję "Wstrzymuj aktywność jeśli aplikacja jest nieużywana". Najlepiej włączyć tam wszytsko, to będzie też działać nawigacja na podstawie kalendarza, połączenia tel. i SMSy z auta, ...
  • Dane komórkowe i WiFi - włącz "Dane w tle" oraz "Nieograniczone użycie danych"
  • Wykorzystanie baterii przez aplikację - ustaw "Bez ograniczeń"
  • Ustawienia nieużywanych aplikacji - wyłącz
  • Modyfikowanie ustawień systemu - ja mam "Ma dostęp", ale to chyba nieistotne.

JM&JM

Posiadacz elektryka
Wprawdzie nie mam problemu z aplikacją Tesli na Androida ale zauważyłem, że czasami jak mam np. telefon w tylnej kieszeni spodni, to nie zawsze po podejściu do auta zostaję rozpoznany i auto da się otworzyć. Jak jest w przedniej kieszeni, to w 100% działa prawidłowo. Może faktycznie kwestia ustawień uprawnień aplikacji? Ja mam ustawione tak jak pisze Michał i Bronek za wyjątkiem tego, że nie zezwalam na ingerencję w system.