Tylna kamera - jak Wam działa w mokrą pogodę?

cooler

Pionier e-mobilności
Mam pytanie odnośnie działania kamery tylnej (tej pod klapą) w deszczowe lub mokre dni: U mnie często ledwo coś przez nią widać, do tego stopnia że np cofając patrzę się w te boczne kamery w kierunkach, bo w tylnej mam tylko rozmazany przez wodę lub zamglony obraz.
Widzę że u mnie wszystkie kamery oprócz tej tylnej są pdgrzewane, i jest przez nie świetna widoczność a ta jedna znacząco odstaje w deszczową pogodę.
Czy nie powinna być podgrzewana? Czy ma jakiś system czyszczenia? Jakoś pozostałę kamery są czyściutkie. Wraz z pogarszaniem się pogody zaczyna mi to coraz bardziej przeszkadzać. Oczywiście po przetarciu obraz znów jest dobry, ale włąśnie kiedy jest zła pogoda to te kamery najbardziej są potrzebne.

Michal

Moderator
Jest minimalnie podgrzewana ale niewystarczająco i nie ma czyszczenia. Pozostałe kamery są w środku auta, a to jest jedyna na zewnątrz i jeszcze do tego w takim głupim miejscu, że robią się zawirowania i leci tam syf...
Przy czym nie wiem czy z tyłu auta jest bezpieczne miejsce, gdzie nie było by problemu - na zdjęciu poniżej (16.01.2021 przy -10C) wygrzebałem dziurę na kamerę palcem :)
Są systemy, gdzie kamera wyskakuje z logo przy włączeniu wstecznego - wydaje mi się, że Mercedes ma coś takiego. Chyba tylko to by tutaj pomogło ale taki system wydaje się dość mocno komplikować budowę klapy. Ewentualnie psikacz na kamerę ale to by wymagało rurki przez całe auto, co też jest trochę bez sensu na 3 dni w roku.

Niestety jest jak jest i chyba trzeba sobie wyrobić nawyk przecierania palcem jak się podchodzi do bagażnika. Bjorn miał kiedyś spryskiwacz w bagażniku, żeby nie rysować soczewki. Ja przecieram palcem.

tesla-snieg.jpg

solik

Pionier e-mobilności
wczoraj tego doswiadczylem i jak odbiore swoja to naloze soft99 glacko (jest wersja w atomizerze), mialem to na lusterkach kiedys w aucie i sie woda nie chciala trzymac, na kamerze nie wiem jak sie zachowa w sedanie z takim dupskiem :p

Michal

Moderator
Oj tam :p Przecieram palcem od roku i nie mam żadnych zarysowań :p Trzeba to robić oczywiście z głową, ale nie ma co świrować...

Slawoos

Zadomawiam się
Kiedyś (co prawda w spaliniaku BMW X3 ) dorobiłem sobie spryskiwacz tylnej kamery stosując trójnik od spryskiwacza tylnej szyby. Dołożyłem dyszę spryskiwacza za 3zł (najdłuższy trzpień dyszy miała ta z Łady Nivy :)) i działało elegancko. W sedanie rzeczywiście będzie problem z tylnym spryskiem.