Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Tym razem Tesla - oszukuje z zasięgiem...
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Sceptyczny entuzjasta, post: 107273, member: 2181"] Mogę z całą stanowczością stwierdzić, że większych bzdur jak ten znikający zasięg ostatnio nie słyszałem. Do tego jeszcze tajny zespół 🤣 Jestem tak pewien możliwości i zasięgu samochodu, że ostatnio odwaliłem np. taką akcję. Wyjeżdżam z serwisu w Ząbkach, stan baterii 26%, prawie od razu po ruszeniu spada na 25. Miałem plan ładować się na powrocie do Krakowa w Radomiu. Jak już być teslaboyem to tylko SuC 😉 Problem w tym, że do Radomia 134 km. Szybkie przeliczenie w głowie i wiedząc, że na 1% zrobię 5,5-6 km wychodzi mi, że dojadę. Nawigacja twierdzi, że ni chu i pcha mnie na SC w Wawie. Na ułamek sekundy zwątpiłem, ale jeszcze raz szybka arytmetyka i jedziemy. Nastawiłem najpierw cel Orlen w Grójcu, ma zostać 10% po dojeździe. Na obwodnicy Warszawy oczywiście spory korek, co oszczędności nie sprzyja. Potem jak już ruszyło to prędkości 80-100, po wyjeździe z miasta u celu ma być już 14%. Co chwila sprawdzam zasięg ze średniego zużycia i monitoruję czy % ubywają co założoną liczbę kilometrów. Idzie dobrze, przed Grójcem zmieniam destynację na Radom, -4% u celu. 'Naładuj samochód' wali czerwienią po oczach. Na ekspresówce prędkości 105-115, sporo ICE też tak jedzie. Jakieś 30 km od celu czerwony komunikat znika, u celu będzie 1%. Stan baterii ubywa całkowicie liniowo, samochód nie zamula. Jakieś 20 kilometrów do mety i kompletny relaks, nadal 4% baterii, nawet nieco przyspieszam. Na SC zajeżdżam mając 1%, średnie zużycie 13,2. Great success. I gdzie ten znikający zasięg ja się pytam? Bez zamulania 80-90 na esce, normalna, może nieco bardziej powolna jazda niż statystyczny Polak. Jak się zna samochód można spokojnie wyjeżdżać niemal do 0 i nie będzie przykrej niespodzianki. Wychodzi na to, że przy takim zużyciu przebiłbym o parę km wskazania dla w pełni naładowanej baterii (558 vs. jakieś 550 km). Oszukują bez liku... [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Tym razem Tesla - oszukuje z zasięgiem...