Uchwyt na telefon Niro EV

pbr

Zadomawiam się
Hej, czy ktoś może polecić jakiś sensowny uchwyt na telefon na kratkę nawiewu do nowego Niro?
Niro ma super grubą i długą jedną lamelkę w nawiewie i próbowałem już kilka różnych uchwytów i żaden nie pasuje :/

Tompor

Zadomawiam się
Też kombinuję nad czymś sensownym. W Sorento miałem uchwyt magnetyczny na kratkę i jest super. W Niro środkowe kratki są grube i się nie trzyma. Jedynie na kratce po lewej stronie kierownicy (ta nie regulowana), ale miejsce jest takie sobie. Mój telefon fajnie się klinuje na pionowo między ładowarką indukcyjną a spodem panelu media/klima. Niestety bez podłączenia kablem USB, nawet kabel boczny już przeszkadza. Ja mam duży telefon (SG Note 10), jeżeli masz mniejszy, to może jakaś gumowa podkładka i będzie OK. To jest fajne miejsce i kombinuję w tym kierunku.

pbr

Zadomawiam się
Dziękuję, być może skończy się czymś na szybę ale jakoś strasznie mi to skrzypi w elektryku (w spalinowym tego nie słyszę).

Jakby komuś udało się coś znaleźć to dawajcie znać :)

Tompor

Zadomawiam się
No i sięganie prawą ręką do lewego ucha. Wiadomo każdy ma smartfona, dlaczego producenci, projektanci kokpitu tego nie wczytują. Ładowarka indukcyjna schowana pod podłokietnikiem, albo najlepiej pod fotelem, brak złącza USB przy lusterku wstecznym, jak chcę kamerę to ciągnij kabel nie wiadomo skąd, ładowarka indukcyjna bez połączenia z AA bezprzewodowego znowu lipa i tak muszę mieć kabel, gdzie dać ten telefon, no panowie myśleć.

Olecki

Pionier e-mobilności
No cóż, ja nie mam tego problemu bo mój telefon mieści się idealnie w tacce na ładowarkę indukcyjną. Kupiłem sobie do tego na AliExpress przewód USB 25cm z wtykiem kątowym typeC i po podłączeniu AA telefon leży sobie w tacce i nie ma problemu z nadmiarem przewodu.

Jobski

Zadomawiam się
Dla tych co mają M lub L bez pakietu TECH a chcieli by mieć bezprzewodowe ładowanie mogę polecić ładowarkę firmy Qoltec (Nr produktu 51845) + kabel z kątowym złączem USB-C, w zestawie jest prosty i z nim ładowarka nie mieści się we wnęce. IMG_20230629_133718911.jpg

deniro

Nowy na Forum
Dla tych co mają M lub L bez pakietu TECH a chcieli by mieć bezprzewodowe ładowanie mogę polecić ładowarkę firmy Qoltec (Nr produktu 51845) + kabel z kątowym złączem USB-C, w zestawie jest prosty i z nim ładowarka nie mieści się we wnęce. View attachment 11758
Nie grzeje się telefon ? Wiem że kia ev6 daje ładowanie bezprzewodowe z wentylacją.

Btw jest duża szansa że w wyższych wersjach uaktywnia też AA bezprzewodowe bo kia dogadała się z Google w kwestii map.

Jobski

Zadomawiam się
Nie grzeje się gdyż ta ładowarka zapodaje maksymalnie 10W. Z doświadczenia mój telefon zaczyna się grzać dopiero na ładowarkach 15W.
W Niro ta fabryczna 15W też ma chłodzenie.
Właśnie liczę na to, że może niedługo odblokują AA, gdzieś ktoś wspominał, że któryś Hyundai ma dostać w najbliższej aktualizacji.
Na razie w ramach rozrywki testuję fabryczną nawigację.

Olecki

Pionier e-mobilności
Nie wiem czy temat jest dalej aktualny ale jeśli ktoś jest zainteresowany to wpadło mi w łapki przynajmniej częściowe rozwiązanie problemu uchwytu na kratkę. Uchwyt z zaczepem typu hook, jak na zdjęciu poniżej.
holder.jpg

Aby go zamontować trzeba zdjąć pierścień który zaznaczyłem strzałką. Wtedy po przesunięciu sterowania danej klapki maksymalnie w prawo lub lewo można go zapiąć w miejscu które zaznaczyłem poniżej

IMG_20230804_114445.jpg

Po założeniu samego uchwytu wygląda to tak:
IMAG0044.jpg
Pewnie wygodniejszy byłby uchwyt pozwalający ułożyć telefon w poziomie (np. magnetyczny) aby mniej zasłaniać kawałek ekranu oraz panel sterowania. Minusem jest też to że kratka na której zamontujemy uchwyt zostaje albo cały czas otwarta albo zamknięta - nie można nią sterować. Natomiast dużym plusem jest to że na Aliekspress za kilkanaście złotych są do dostania same zaczepy z głowicą 17mm, jeśli ktoś już ma uchwyt na taką głowicę to wystarczy dokupić sam zaczep.

• Like
Reactions: pbr

pbr

Zadomawiam się
Nie wiem czy temat jest dalej aktualny ale jeśli ktoś jest zainteresowany to wpadło mi w łapki przynajmniej częściowe rozwiązanie problemu uchwytu na kratkę. Uchwyt z zaczepem typu hook, jak na zdjęciu poniżej.
View attachment 12473

Aby go zamontować trzeba zdjąć pierścień który zaznaczyłem strzałką. Wtedy po przesunięciu sterowania danej klapki maksymalnie w prawo lub lewo można go zapiąć w miejscu które zaznaczyłem poniżej

View attachment 12474

Po założeniu samego uchwytu wygląda to tak:
View attachment 12475
Pewnie wygodniejszy byłby uchwyt pozwalający ułożyć telefon w poziomie (np. magnetyczny) aby mniej zasłaniać kawałek ekranu oraz panel sterowania. Minusem jest też to że kratka na której zamontujemy uchwyt zostaje albo cały czas otwarta albo zamknięta - nie można nią sterować. Natomiast dużym plusem jest to że na Aliekspress za kilkanaście złotych są do dostania same zaczepy z głowicą 17mm, jeśli ktoś już ma uchwyt na taką głowicę to wystarczy dokupić sam zaczep.
Dziękuję, wydaje się super. Możesz podesłać link do konkretnej akucji/modelu?

Olecki

Pionier e-mobilności
Ja kupiłem coś takiego (koniecznie musisz wybrać wersję z mocowaniem na haczyk a nie na wcisk):
Link

Jak chcesz to możesz kupić uchwyt magnetyczny:
Link

Lub
Link

Lub jakikolwiek inny tej samej firmy (np. poszukaj tym sklepie) z tym samym mocowaniem na hak (mocowania są uniwersalne). Pewnie w czeluściach Aliexpress można znaleźć trochę tańsze oferty na te uchwyty ale to już trzeba samemu poszukać. Uwaga też na uchwyty innych firm - Ugreen ma możliwość zdjęcia tego elementu który zaznaczyłem w poście wyżej dzięki czemu w ogóle mieści się na kratkę, uchwyty innych firm mogą mieć z tym problem

Last edited:
  • Like

Olecki

Pionier e-mobilności
Dziękuję, wydaje się super. Możesz podesłać link do konkretnej akucji/modelu?
Mała aktualizacja. Jakoś strasznie irytowało mnie że telefon na centralnej kratce częściowo blokował panel sterowania i/lub wyświetlacz. Przypadkiem przeglądając jakieś czeluści Aliexpress trafiłem na przedłużkę do mocowania 17mm. Wczoraj w końcu do mnie przyszła i wreszcie jest dla mnie akceptowalnie :)

IMAG0050.jpg

Ja zakupiłem tutaj (Link) przy okazji innych zakupów ale jest tego sporo, na innych aukcjach są dostępne różne wielkości i kształty.

Last edited:
  • Like