Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Uciekające procenty baterii
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="pendolino, post: 255926, member: 4542"] Cześć, jestem użytkownikiem Volvo EX30 Ultra Twin Motor. Mam już przejechane ~13 tys km i auto raportuje kondycje baterii na poziomie 99%. Głównie poruszam się "wokół komina" i ładuje auto w domu w przedziale 6-22 kW AC do 90% jak zaleca producent. Czasami zdarzy się dłuższa trasa i wtedy głównie zauważam tytułowy problem. W aucie wbudowana jest nawigacja od Google i jej predykcje dotyczące stanu naładowania akumulatora znacząco odbiegają od tych rzeczywistych nawet +/-10% na 100 km. Uważam to za niepokojące, tym bardziej że głównie są to podróże drogami szybkiego ruchu z włączonym tempomatem na dozwolonej prędkości, czyli wg mnie w miarę łatwe do oszacowania. Ostatnia moja podróż dla której mam komplet danych to trasa Poznań -> Wrocław drogą S5 ok. 193km - start z 100% - auto oszacowało 35% u celu - auto u celu pokazało 20% oraz zużycie 41,3 kWh - ładowanie u celu 11kW AC do 100% - 45.51 kWh [ATTACH type="full" width="258px"]30372[/ATTACH][ATTACH type="full" width="257px"]30374[/ATTACH][IMG width="258px"]https://forum.elektrowoz.pl/attachments/img_6e1c59251fa9-1-jpeg.30373/?hash=fd13974d3de0fbcef346cf3611329c7f[/IMG] Zakładając straty energii i że 100% to nigdy nie jest dokładnie 100% to zużycie wygląda mi na prawdziwe. Natomiast nie pokrywa się to z procentami. Wg tych liczb wynikałoby, że auto posiada baterię ok 51 kWh (41.3 kWh jako 80% zużycia) gdzie producent deklaruje 64 kWh (69 kWh brutto) i to zgadzałoby się z szacunkami auta (41.3 kWh jako 65% zużycia). Posiadam jeszcze raport z carscanner OBD z kolejnej mojej podróży, ale dla niej nie mam niestety dokładnych danych z ładowania auta. Natomiast w raporcie widać 3 różne końcowe wartości SoC (11% vs 13% vs 32%) Czy ktoś z was miał podobny problem? Gdzie szukać przyczyny tego problemu? Co mogę jeszcze zweryfikować samemu? [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Uciekające procenty baterii