miksell
Posiadacz elektryka
Dzisiaj znalazłem artykuł w którym opisano że elektryki tracą w 3 lata 50% wartości - tak niby jest w UK. Artykuł twierdził, iż ID.3 można kupić za 55% ceny wyjściowej. Pamiętam, że ID.3 w dniu premiery kosztował coś ok 170 tys zł więc dzisiaj powinno dać się go kupić zgodnie z tym artykułem za ok. 93 000 zł ;-) Za taką cenę kupę go od ręki 
Jako że zawodowo zajmuję się rożnymi analizami, postanowiłem na szybko to policzyć/oszacować. W tym celu przeanalizowałem rynek Tesli (w oficjalnej dystrybucji) u naszych zachodnich sąsiadów. A brałem pod uwagę ceny po jakich są wystawiane używane tesle na stronie Tesla w Niemczech. Porównałem ceny nowej vs. używana w takim samym wyposażeniu. Wszystko bardzo uprościłem. Ceny przeliczyłem do dzisiejszego kursu EUR/PLN
Wyniki
- średnioroczna utrata wartości tesli 3 to ok. 8,7%
- utrata wartości z uwagi na przebieg zmienia się w zakresach:
0-20 tys km - 3,2 zł/km
20-50 tys - 2,13 zł/km
50 tys + - 0,96 zł/km
powyżej 100 tys km cena za km spada prawdopodobnie do ok 0,3zł - 0,5zł (za mało danych)
Mając powyższe dane można sobie policzyć np: TCO dla tesli na 8 lat ;-)
Kupujemy TM3 za ok. 205 000 zł
Rocznie wrtość spada o ok 8,7%
Zakładamy, że będziemy jeździć nia ok. 8 lat.
więc: 205 000 * 0,83 (x 8 lat) = 102 500 zł
Można więc założyć, ze po 8 latach tesla będzie warta 50% swojej pierwotnej wartości.
Złóżmy że będziemy robić rocznie ok 20 000 km, gdzie tesla zużyje na to ok 18 kWh, "tankować" będziemy trochę na trasie trochę w domu, i wydamy na prąd ok 4000 zł
Ubezpieczenie uśrednijmy na 4500 zł / rok.
A więc Rocznie auto nas kosztuje: 102500/8 + 4500 + 4000 = 21 300
Co daje miesięcznie: 21312/12 = 1800 zł. brutto.
Czy to dużo...
Podobnie wyszła mnie moja Toyota C-HR ;-)
Powyższe wyliczenie bazuje na średniej i danych analizowanych wstecz. Może się okazać iż kolejna wersja tesli będzie znacznie tańsza i wtedy całe obliczenie nie jest nic warte. Może się też okazać iż prąd podrożenie lib stanieje. Paliwo może też stanieć albo podrożeć. Po prostu nie przewidzimy "czarnego łabędzia"
Jako że zawodowo zajmuję się rożnymi analizami, postanowiłem na szybko to policzyć/oszacować. W tym celu przeanalizowałem rynek Tesli (w oficjalnej dystrybucji) u naszych zachodnich sąsiadów. A brałem pod uwagę ceny po jakich są wystawiane używane tesle na stronie Tesla w Niemczech. Porównałem ceny nowej vs. używana w takim samym wyposażeniu. Wszystko bardzo uprościłem. Ceny przeliczyłem do dzisiejszego kursu EUR/PLN
Wyniki
- średnioroczna utrata wartości tesli 3 to ok. 8,7%
- utrata wartości z uwagi na przebieg zmienia się w zakresach:
0-20 tys km - 3,2 zł/km
20-50 tys - 2,13 zł/km
50 tys + - 0,96 zł/km
powyżej 100 tys km cena za km spada prawdopodobnie do ok 0,3zł - 0,5zł (za mało danych)
Mając powyższe dane można sobie policzyć np: TCO dla tesli na 8 lat ;-)
Kupujemy TM3 za ok. 205 000 zł
Rocznie wrtość spada o ok 8,7%
Zakładamy, że będziemy jeździć nia ok. 8 lat.
więc: 205 000 * 0,83 (x 8 lat) = 102 500 zł
Można więc założyć, ze po 8 latach tesla będzie warta 50% swojej pierwotnej wartości.
Złóżmy że będziemy robić rocznie ok 20 000 km, gdzie tesla zużyje na to ok 18 kWh, "tankować" będziemy trochę na trasie trochę w domu, i wydamy na prąd ok 4000 zł
Ubezpieczenie uśrednijmy na 4500 zł / rok.
A więc Rocznie auto nas kosztuje: 102500/8 + 4500 + 4000 = 21 300
Co daje miesięcznie: 21312/12 = 1800 zł. brutto.
Czy to dużo...
Podobnie wyszła mnie moja Toyota C-HR ;-)
Powyższe wyliczenie bazuje na średniej i danych analizowanych wstecz. Może się okazać iż kolejna wersja tesli będzie znacznie tańsza i wtedy całe obliczenie nie jest nic warte. Może się też okazać iż prąd podrożenie lib stanieje. Paliwo może też stanieć albo podrożeć. Po prostu nie przewidzimy "czarnego łabędzia"
Last edited: