V11 i wyłączający się tryb wartownika (sentry mode)

ciastek

Pionier e-mobilności
Zauważyłem, że tryb wartownika (sentry mode) sam się wyłącza.
Zazwyczaj nie aktywuje się po zamknięciu auta, mimo, że przed otwarciem był włączony. Zdarzyło się też, że zostawiłem na noc włączony, a rano był wyłączony.
Jestem przekonany, że problem zaczął występować w V11, lecz nie wiem czy już od Holiday Update (2021.44), który wprowadził V11, czy po którymś kolejnym update. Obecnie mam 2021.44.30.7.
Też tak macie?

Gandalf

Pionier e-mobilności
Nie zanotowałem problemu, a okazji miałem mnóstwo. Stawiał bym na wykluczone lokalizacje (np. ulubione). Podczas samej aktualizacji sentry mode alarm może przez chwilę nie działać, ale powinno wrócić do stanu z przed aktualizacji.

EDIT: opisywana przeze mnie sytuacja dotyczy alarmu, a nie wartownika (właśnie sprawdziłem)

Last edited:

ciastek

Pionier e-mobilności
Dzięki za odpowiedzi!
Zdaje się, że jest tu jakieś zamieszanie wynikające z faktu, że tryb wartownika można włączyć i wyłączyć w trzech miejscach:
a) Sterowanie (ikona auta) > Sterowanie (panel) > Tryb wartownika (przycisk),
b) Sterowanie (ikona auta) > Bezpieczeństwo i ochrona (panel) > Sentry Mode (sekcja) > Wył/Wł (przełącznik),
c) Aplikacja.
Moze dodales miejsce do ulubionych i sie nie wlacza ?
Sprawdziłem i rzeczywiście miałem zaznaczone ulubione, choć przed aktualizacją na pewno były odznaczone. ALE równocześnie przełącznik b) był wyłączony, więc ptaszki przy miejscach ignorowanych nieaktywne. Mimo to, gdy przed wyjściem upewniłem się, że przycisk a) jest włączony, to tryb wartownika się nie wyłączył.
Sprawdziłem jeszcze inny scenariusz - przycisk a) wyłączony, przełącznik b) włączony, brak miejsc ignorowanych. Wysiadam - sentry się nie włącza.
Póki nie znajdę czasu na przetestowanie wszystkich kombinacji, to włączę przełącznikiem b), nie będę dotykał przycisku a) ani aplikacji c) i powinno być OK.
Podczas samej aktualizacji sentry mode może przez chwilę nie działać, ale powinno wrócić do stanu z przed aktualizacji.
U mnie aktualizacja nie startuje, jeśli nie wyłączę ręcznie trybu wartownika. W aucie wyświetla informację, na czerwono!, w stylu "nie można rozpocząć aktualizacji, gdyż tryb wartownika jest włączony". Aplikacja wyświetla coś podobnego, ale już nie na czerwono. :)

Gandalf

Pionier e-mobilności
Racja, właśnie sprawdziłem, to alarm może być na chwilę wyłączany podczas aktualizacji, a nie wartownik. Wartownika aplikacja faktycznie każe wyłączyć przed rozpoczęciem aktualizacji.