Vampire drain

K

Konto_usunięte_2021-03-29

Gość
Cześć.
Udało się komuś zejść poniżej 1% dziennie? Jeśli tak, to jak? Dzięki.

Siedzę na kwarantannie i łącząc się co 3-4 dni widzę dokładnie spadek o procent na dobę. Sentry off. Summona nie mam. Apka ma wyłączone odświeżanie w tle. Kalendarz właśnie ubiłem.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Sprawdzałem przez dwa dni. Wyszło mi, że ubywa około 1 km dziennie.
Okoliczności:
- 2021 LR nie podłączony do prądu
- apka działała w tle, ale ją wywołałem raz lub dwa
- bluetooth nie dociera z domu do tesli w garażu
- opr. 2021.4.11

K

Gość
Dzięki. To ciekawe co mi jeszcze żre baterię. Może częstsze sprawdzanie aktualizacji... Chyba to akurat zostawiłem włączone.
Oprócz tego sytuacja podobna i ciągle 11C w garażu.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jesli sprawdzasz to nie zaśnie. Zostaw na kilka dni.... Ale po pewnym czasie kompletnie przestanie to Cie obchodzić . Tesla potrafi bulgotać, strzelać, a nawet wyć samoistnie. ;-).
To samochód do jazdy dbajacy o baterie więć sobie tam balansuje, szuka aktualizacji itp. Zaśnie po kilku godzinach ok 12 h nawet do doby . Ale wystarczy podejść ze smartfonem, pilotem i już niekiedy zaczyna akcję wybudzania. Ale jak chcesz by to zrobiła , to akurat jej się nie chce i trzeba np lekko klamkę ruszyć . To porąbany samochód, ale idzie przywyknąć. ;-)

krist

Posiadacz elektryka
no dobrze, a w sumie co mówi toria, lepiej trzymać podłączony i na przykład ustawić limit na 60% kiedy nigdzie nie jedziemy, czy ładować na 80% na przykład, odłączyć i niech sobie spada?

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja mam 85% to ok 400-410km zasięgu ( zmienne w zależności od pory roku i jazdy). i jak spadnie do ok 200-250km czyli poniżej połowy podłączam - ładuje sie w tanim prądzie te dwie , trzy godzinki i stoi podpięty do rana itd.. Nie przeżywam tych rzeczy bo ...to tylko samochód . Leafem 3 lata podobnie i jest jak nowy Tesla 1,5 roku i też .
Trzymać 50% Ok ale to może być niepraktyczne gdy nagle zachce mi sie jechac np do Gdańska. Do Berlina Ok bo po drodze jest SC.
Ja bym nawet olał i zjeżdżał do 20% ale żona marudzi , bo nie lubi na rezerwie ;-) . W końcu w domu ładuje mi się dosyć szybko 60-72km zasięgu / godzinę ładowania . ładowarki sa i można sie tez zatrzymać na kilkadziesiat minut po 2ch godz jazdy itp . Ale wygodniej podpiąć i kwita
PS jak pisałem Musk też zalecał trzymanie na kablu i o ile wypowiadał sie o interwale 20-80% to tu już nie mówil jaką wtedy trzymać pojemność . Badania nad bateriami litowymi wskazywały na ich największą wydajność co do dystansu na interwał 10-90%

danielm

Pionier e-mobilności
ten 1% to może być błąd pomiaru wynikający z różnicy temperatury baterii. kilka razy miałem tak że wychodząc z domu odpalam klimatyzację by się auto podgrzało/schłodziło w garazu, zanim dojdę, wsiądę jest o 1% więcej :) bo bateria cieplejsza i napięcie wzrosło a nie zdążyła zużyć tyle prądu by spadło :) pozatym patrząc na ScanMyTesla Bjorna Nylanda tesla zaogrągla przez obcinanie więc 51,9% to jest według niej 51% :) zrośnie o 0,1% a tesla pokaże wzrost o 1%.
Ogólnie bez sentry mi spada o 0-5km dziennie, z sentry 30-50km dziennie

Bronek

Pionier e-mobilności
Dziaiaj po postoju na dworze mialem komunikat, że hamowanie ograniczone ( normalka - zimno), ale do tego podczas jazdy, że system SOS wymaga serwisu.
Nacisnąłem przycisk SOS z przekory : radio zgasło i pojawiła sie ikonka SOS w kółeczku i komunikat ze wzywana jest pomoc. A po kilku minutach wszystko wróciło do normy.

K

Gość
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Mam jeszcze włączone wysyłanie extra info i filmików do Tesli + częstsze sprawdzanie aktualizacji. Wyłączę, zobaczę co się stanie.

newbe

Posiadacz elektryka
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Mam jeszcze włączone wysyłanie extra info i filmików do Tesli + częstsze sprawdzanie aktualizacji. Wyłączę, zobaczę co się stanie.
Po prostu zostaw podpiętą do gniazdka i tyle. Na lotnisku jak będziesz zostawiał to powyłączasz wszystko i apkę usuniesz że smartfona.

Last edited: