Video Nylanda Bjorna z YouTube

hubert787

Zadomawiam się
Witam,

Obejrzałem wszystkie video Bjorna w których testował ZOE. Wersja R135 52kWh zrobił range test oraz 1000km challenge i miał kilka ciekawych spostrzeżeń.
Generalnie Zoe nie wypadl najlepiej z powodu problemów z podłączeniem do szybkiego ładowania (sporadycznie) lub tzw. Cold gate, czyli mocnego ograniczenia prędkości ładowania w niskich temperaturach, jak rozumiem.

1)Bjornowi wyszło, że Zoe 52kWh, który testował miał tylko pojemność dostępną 42.5 kWh. On testował jeden z pierwszych egzemplarzy i zastanawiam się czy wiadomo Wam, posiadaczom Zoe ze50, czy to były jakieś problemy z początkowymi egzemplarzami i zostało to poprawione, czy dalej tak się zdarza, że doświadczymy z pewnych powodów niższej dostępnej pojemności baterii?

2)Czy dalej Zoe miewa problemy z szybkim ładowaniem? Oraz czy zdarza się mieć problemy z ładowaniem AC?

stw

Nowy na Forum
Na Elektrowozie masz artykuł (chyba z zeszłego roku) o problemach z szybkim ładowaniem, a w tym roku była aktualizacja o tym, że podobno po jakiejś aktualizacji problem się naprawił. Ja nie wiem - w moim egzemplarzu szybkiego ładowania nie ma.

Jeśli chodzi o AC, to właśnie dobiłem do 10k km przebiegu i miałem dwa problemy z ładowaniem:
1. Jak mi ładowarka Energi/Orlen zablokowała kabel
2. Jak w gniazdku siłowym do którego było podłączone evse obluzowała mi się jedna żyła i czasem stykała, a czasem nie (samochód wyświetlał, że jest podłączony, ale nie ładował; na wyswietlaczu zostawał komunikat „kontrola trwa”, dopiero w CanZE zobaczyłem status faz „NoK” i zgadłem o co chodziło).
Czyli innymi słowy - sam samochód nie stwarzał problemów.

hubert787

Zadomawiam się
Na Elektrowozie masz artykuł (chyba z zeszłego roku) o problemach z szybkim ładowaniem, a w tym roku była aktualizacja o tym, że podobno po jakiejś aktualizacji problem się naprawił. Ja nie wiem - w moim egzemplarzu szybkiego ładowania nie ma.

Jeśli chodzi o AC, to właśnie dobiłem do 10k km przebiegu i miałem dwa problemy z ładowaniem:
1. Jak mi ładowarka Energi/Orlen zablokowała kabel
2. Jak w gniazdku siłowym do którego było podłączone evse obluzowała mi się jedna żyła i czasem stykała, a czasem nie (samochód wyświetlał, że jest podłączony, ale nie ładował; na wyswietlaczu zostawał komunikat „kontrola trwa”, dopiero w CanZE zobaczyłem status faz „NoK” i zgadłem o co chodziło).
Czyli innymi słowy - sam samochód nie stwarzał problemów.
A liczyłeś ile netto baterii jest dostępne?

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Witam,

Obejrzałem wszystkie video Bjorna w których testował ZOE. Wersja R135 52kWh zrobił range test oraz 1000km challenge i miał kilka ciekawych spostrzeżeń.
Generalnie Zoe nie wypadl najlepiej z powodu problemów z podłączeniem do szybkiego ładowania (sporadycznie) lub tzw. Cold gate, czyli mocnego ograniczenia prędkości ładowania w niskich temperaturach, jak rozumiem.

1)Bjornowi wyszło, że Zoe 52kWh, który testował miał tylko pojemność dostępną 42.5 kWh. On testował jeden z pierwszych egzemplarzy i zastanawiam się czy wiadomo Wam, posiadaczom Zoe ze50, czy to były jakieś problemy z początkowymi egzemplarzami i zostało to poprawione, czy dalej tak się zdarza, że doświadczymy z pewnych powodów niższej dostępnej pojemności baterii?

2)Czy dalej Zoe miewa problemy z szybkim ładowaniem? Oraz czy zdarza się mieć problemy z ładowaniem AC?
Generalnie ZOE jest mocno wrażliwe na niskie temperatury bo ma wyłącznie chłodzenie baterii powietrzem, nie ma (na moje) jej podgrzewania. Dodatkowo pierwsze wersje softu na GOMie pokazywały cuda. Bateria istotnie troszkę się kurczy na zimnie i na minusie pewnie realnie ma ok. 48kWh przy 100% i pozostałe 2kWh przy 0%. Latem przy 100% jest 52-54kWh.
Ja przyjmuje netto 100% -> 0% wartości 50kWh i wydaje się że to jest odpowiednia wartość.

To ja miałem problemy z DC w zeszłym roku, od tego czasu wg mnie sporo się zmieniło. Jedyny problem jaki zanotowałem ostatnio to Orlen Ekoenergetyka 50kW, bardziej bym zwalił to na ładowarkę. Z blokadą auta przy ładowaniu DC nie spotkałem się już więcej. Oczywiście krzywa ładowania jest jaka jest, ale trzeba się z tym pogodzić.

stw

Nowy na Forum
Przez CanZE patrzyłem kiedyś to było troszeczkę powyżej 52kWh.

Pamiętam, że nie do końca rozumiałem logikę przeliczania baterii netto z filmiku Bjorna.

Ja latem przy średnim zużyciu energii z poprzednich kilkuset km ~12.7-12,8 kWh/100km miałem zasięg ponad 410-420km. Teraz jak już jeżdzę autostradą codziennie 1/3 trasy to mam zużycie energii 17-17,2 kWh/100km i zasięg ciągle ok. 300km. czyli jak robię prostą matematykę to rzeczywiście baterii netto mam ponad 50kWh. SoH obecnie 98,2%.

hubert787

Zadomawiam się
Świetnie. Dzięki za pomoc. Najważniejsza dla mnie wiadomość jest taka, że rzeczywiście jest dostępne przynajmniej 50kWh, a 42 kWh z video wynikało ze starego softu plus może problemow przy niższej temperaturze.
Co do chłodzenia, to wiem że jest i wydaje mi się, że jest też grzanie. Parę osób pisało, że na przykład jak się ustawi timer na pewną godzinę, to wtedy Zoe podgrzewa baterię.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Co do chłodzenia, to wiem że jest i wydaje mi się, że jest też grzanie. Parę osób pisało, że na przykład jak się ustawi timer na pewną godzinę, to wtedy Zoe podgrzewa baterię.
Ustawienie timera powoduje włączenie klimatyzacji/grzania w kabinie pasażerskiej. Bateria nie jest dogrzewana powietrzem, przynajmniej mimo monitorowania CanZE nie udało mi się tego zauważyć.

hubert787

Zadomawiam się
Ustawienie timera powoduje włączenie klimatyzacji/grzania w kabinie pasażerskiej. Bateria nie jest dogrzewana powietrzem, przynajmniej mimo monitorowania CanZE nie udało mi się tego zauważyć.
Ale mnie nie chodzi o timer klimatyzacji/grzania kabiny, tylko o timer ładowania. W którymś z filmów na YT słyszałem, że jak się ustawi timer ładowania na daną godzinę, to bateria zostanie podgrzana do optymalnej temperatury, żeby ładowanie było szybsze.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Ale mnie nie chodzi o timer klimatyzacji/grzania kabiny, tylko o timer ładowania. W którymś z filmów na YT słyszałem, że jak się ustawi timer ładowania na daną godzinę, to bateria zostanie podgrzana do optymalnej temperatury, żeby ładowanie było szybsze.
To by bylo ciekawe, tylko wtedy czemu na ładowarce DC ZOE nie grzeje baterii tylko łapie cold gate?? albo w trakcie jazdy ogranicza regen bo bateria za zimna??

hubert787

Zadomawiam się
To by bylo ciekawe, tylko wtedy czemu na ładowarce DC ZOE nie grzeje baterii tylko łapie cold gate?? albo w trakcie jazdy ogranicza regen bo bateria za zimna??
Trafne uwagi. No takie zachowanie wskazuje na brak funkcji podgrzewania. Dziwne, że tak trudno znaleźć materiały techniczne odnośnie technologii zastosowanej w Zoe...
Niemniej jednak zdania są podzielone. Przed chwilą zadałem pytanie na forum zagranicznym i dwie osoby napisały, że jest zarówno chłodzenie jak i grzanie baterii za pomocą powietrza.

Last edited:

hubert787

Zadomawiam się
Mam nadzieję, że nie będziecie mieli za złe jak zacytuje odpowiedź po angielsku:

Andy Robus
clDf4-rlhao.png

I think Battery has 2 forms of cooling, depending what it needs, 1 I think is blower mode without aircon pump working (you will just hear a faint blower noise coming from rear of Zoe) - if that not good enough to cool traction battery cells then the aircon pump will kick in and cool the batteries (say when the car is being charged on a fast charger to stop them overheating).
I think the Ze40 & ZE50 have battery heating, but almost sure done by PTC electrical heating and not A/C heat pump (ZE20 just has blanking plate at back of BCB box under the bonnet for ones sold in mild countries)

Matt Pearce
Moderator
W-Qs3GDwsjY.png

Yes ZE50 will both cool and heat the battery. It heats to protect from extreme cold damaging the pack, not to improve range (not efficient to do so)

Albert Sjöberg
Nick Bull, actually it is doing it by itself to keep the battery pack above some threshold. And if you program a departure time it will adjust and time the preheating of both battery pack and cabin to optimise range.

Krzysztof

Nowy na Forum
Witam wszystkich
Jakie macie pojemności baterii/napięcie przy blisko 100%. U nie po aktualizacji CanZe pokazuje 44,4kWh /397,7V a ma tylko 12kkm? SOH100%
Co ciekawe samochód zakończył ładowanie z AC kiedy do full było jeszcze 1,3kWh.
Ten wątek wydał mi się odpowiedni.