Vinfast i ProLogium podpisały porozumienie joint venture w celu produkcji baterii solid state w przyszłym roku [link ENG]

BigB00

Posiadacz elektryka
ProLogium zamierza zwiększać moce produkcyjne baterii solid-state do 1-2 GWh rocznie w 2022 roku.
Vinfast chciałby wprowadzić swoje pierwsze samochody elektryczne w latach 2023-2024, a niedawno ogłosił trzy modele SUV-ów. Wydaje się, że od samego początku mogłyby być wyposażone w ogniwa solid-state. 2 GWh to równowartość 20000 akumulatorów - po 100 kWh każdy. Niezły początek, jeśli Vinfast ma do niej dostęp.
Poza tym wyprzedziliby QuantumScape, który zamierza zacząć produkcję w 2024r.

Konrad

Fachowiec
Jestem pod wrażeniem postępów Vinfastu. Ciekawe, że w tym dość ubogim kraju tak prężnie rozwija się producent BEV-ów.

BigB00

Posiadacz elektryka
Ja byłem pod wrażeniem tego, że wygląda na to, że będą pierwsi na rynku dla aut osobowych z bateriami ze stałym elektrolitem.
Wydawało mi się do tej pory, że to QuantumScape z finansowaniem od VW będzie pionierem.

Konrad

Fachowiec
To się jeszcze okaże, ale byłby to duży szok. Ja osobiście obstawiałem SK Innovation, bo mają umowę z Johnem Goodenoughem i jego zespołem badawczym. Tak czy owak, będzie ciekawie.