Volvo XC40 P8 – wrażenia

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Jutro przedstawiciel redakcji www.elektrowoz.pl będzie miał przyjemność parogodzinnej jazdy Volvo XC40 P8 Recharge. Jako że z Nissanem Ariya trochę nam się materiały zakorkowały, tutaj postaramy się zadziałać w miarę na bieżąco. W razie pytań proszę o sygnał, najlepiej tutaj :)

Zdjęcie ilustracyjne, jutro, 21 kwietnia 2021, będzie realne :)

Attachments

• Volvo XC40 P8 Recharge.jpg
    Volvo XC40 P8 Recharge.jpg
    284,5 KB · Liczba wyświetleń: 12

vwir

Pionier e-mobilności
Jeśli byłaby taka opcja to prosiłbym o sprawdzenie zużycia energii przy prędkościach autostradowych (na przykład 120 i 140km/h).

Kuba K.

Posiadacz elektryka
To ja bym dołożył pare innych prędkości typu 50, 70kmh,
trochę pomęczyć infotaiment co on potrafi pokazać o zużyciu energii,
zużycie w jeździe miejskiej jakiejś "typowej" najlepiej z info o tym ile w tym było rekuperajcji.
To tak dla fana telemetrii :D

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
I to by było na tyle, jeśli chodzi o obietnice, gdy są zaledwie 3-4 godziny na testy... :)

Samochód stojący obok Volvo S60. Zdjęcie zrobione ze skosa, ale XC40 wyraźnie krótszy:

Volvo XC40 i Volvo S60.jpg

@vwir , jeśli chodzi o pomiary zużycia energii, to, niestety, klops. Usiłowałem je zrobić, ale nie byłem w stanie włączyć licznika TM. Mogłem go zresetować, nie zdołałem wyświetlić. Mam więc tylko wyniki w trybie mieszanym, ale te też są ciekawe. W ogóle ten soft chyba wymagał dopracowania, bo na przykład miałem szwedzkie (? - tak sądzę) ograniczenia szybkości, co regularnie wywoływało u mnie popłoch, że przeoczyłem jakiś znak :)

Jednak samochód jest kozak. Przyspiesza przy każdej szybkości, rwie do przodu jak dziki. Gdy ktoś nie chce Tesli, a chce droższego od niej i mniejszego crossovera z gorszym zasięgiem, to XC40 P8 może być niezłym wyborem :)

Taka konkluzja jest też na wideo i będzie w tekście.

SamochodyElektryczneKRK

Zadomawiam się
Jak może wiecie z kanału "Na prąd po Polsce" (test Kraków - Zakopane) zużycie energii (przy temp bliskiej zeru) tego samochodu jest z górnej półki.
Ktoś więcej testował ten samochód? Odczucia własne?
Wg nas: komfort, bezpieczeństwo, pewne prowadzenie, zrywność. Plus napęd na cztery koła, moc silników: 408 KM, 660 Nm momentu obrotowego, co daje 4,9 sekund do "setki". Do tego ładny design, tworzący z tego samochodu zgrabnego, kompaktowego SUVa, z pojemnością bagażników prawie 450 litrów. Chociaż mogłoby być więcej. Bateria trakcyjna to 78 kWh, co daje nawet 400 km zasięgu (wg WLTP), choć wg EPA - ok. 330 km.
Ale realnie bliżej 300 km...
Dla rodziny ceniącej luksus i poczucie bezpieczeństwa - jak znalazł.
Minusem jest zużycie energii w tym samochodzie. Ale o tym i innych kwestiach - w filmie (II część na kanale YT "Samochody elektryczne Kraków / Małopolska".)
Nie podaję linków, bo tu mają alergię na to. Boją się czegoś. Choć niczego nie sprzedajemy, nie reklamujemy.

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Minusem jest zużycie energii w tym samochodzie. Ale o tym i innych kwestiach - w filmie (II część na kanale YT "Samochody elektryczne Kraków / Małopolska".)
Nie podaję linków, bo tu mają alergię na to. Boją się czegoś. Choć niczego nie sprzedajemy, nie reklamujemy.

Nie mamy alergii, filmy zostały zgłoszone jako spam przez więcej niż jedną osobę. Wszystkie. Podpisuję się pod wyrażonymi tutaj uwagami, że forum jest z definicji miejscem wymiany poglądów, opinii itd., a nie przestrzenią na liczne reklamy. Pół biedy, jeśli coś one wnoszą [takich nikt nie zgłasza, my nie filtrujemy], ale jeśli to tylko reklama... Sam Pan rozumie.

SamochodyElektryczneKRK

Zadomawiam się
Nie mamy alergii, filmy zostały zgłoszone jako spam przez więcej niż jedną osobę. Wszystkie. Podpisuję się pod wyrażonymi tutaj uwagami, że forum jest z definicji miejscem wymiany poglądów, opinii itd., a nie przestrzenią na liczne reklamy. Pół biedy, jeśli coś one wnoszą [takich nikt nie zgłasza, my nie filtrujemy], ale jeśli to tylko reklama... Sam Pan rozumie.
Co jest TYLKO reklamą?;-) Bez przesady...