W 2023 roku powinno powstać w Polsce 9 razy więcej stacji niż w ubiegłym roku

Kuba K.

Posiadacz elektryka
A mogą trzy jednocześnie auta się podpiąć ale na innych przejściówkach?
Myślisz ze ktoś dokładnie sprawdza czy jak są trzy wyjścia to mogą sie ładować 3 auta? Zwykle są dostępne 2 z 3. Ale to zależy od konkretnej ładowarki i jej konfiguracji.

nabrU

Moderator
Już wyjaśniam bo tez miałem z tym mętlik. Jest dzisiaj ponad 2000 STACJI ŁADOWANIA natomiast punktów (ile aut jednocześnie może się ładować) jest ponad 7000

I tu jest pies pogrzebany. Ale 7000 lepiej w statystykach wygląda niż 2000 :ROFLMAO:

A mogą trzy jednocześnie auta się podpiąć ale na innych przejściówkach?

Zasadniczo to mogą się ładować tylko 2 auta: CCS + AC lub CHAdeMO +AC więc pewnie nawet te 7000 to bajkopisarstwo...

danielm

Pionier e-mobilności
plany ustawy o elektromobilności które wstrzymała pandemia a które zakładały tysiące ładowarek do końca 2020 roku ruszyły ponownie w wielu miastach więc pewnie stąd taki planowany wysyp

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
Myślisz ze ktoś dokładnie sprawdza czy jak są trzy wyjścia to mogą sie ładować 3 auta? Zwykle są dostępne 2 z 3. Ale to zależy od konkretnej ładowarki i jej konfiguracji.
Szczerze to nie miało być sarkastycznie pytanie tylko serio nie wiem, nie próbowałem 😀

danielm

Pionier e-mobilności
I tu jest pies pogrzebany. Ale 7000 lepiej w statystykach wygląda niż 2000 :ROFLMAO:

Zasadniczo to mogą się ładować tylko 2 auta: CCS + AC lub CHAdeMO +AC więc pewnie nawet te 7000 to bajkopisarstwo...
W opolu ładuje swoją teslę z CCS, podjeżdza leaf i widze że babka sięga za chademo, opuszczam szybę i mówię że ładowarki nie pozwalają na jednoczesne ładowanie CCS i chademo ale za 10min odjeżdzam. nic nie odpowiedziała, podłączyła chademo, auto zaczeło się ładować, mi prędkość ładowania nie spadła, bez słowa sobie poszła na miasto :)

danielm

Pionier e-mobilności
Szczerze to nie miało być sarkastycznie pytanie tylko serio nie wiem, nie próbowałem 😀
niejaki lotos ogłaszał i ogłasza swoje supermagiczne ładowarki niebieskiego szlaku bodajrze 125KW czy jakoś tak, podczas gdy rzeczywistość jest taka że tam można ładować 50KW CCS albo 50KW chademo i 22KW AC, oczywiście CCS i chademo nie działają jednocześnie a geniusze marketingu zsumowali sobie moc

lookash_c

Pionier e-mobilności
Plus niech mi ktoś na przykład powie ile z tych planowanych przez GDDKiA rok temu 44 punktów realnie działa na dzis:
Nie wiem jak inne z linku, ale MOP Ostrożne na S8 - nie widać, żeby ktokolwiek się choćby przymierzał do realizacji.