U mnie kotłownia w której wisi bateria 25kWh ma 2m.kw. i jest w niej też zasobnik CWU 350L i pompa ciepła. Naładowanie baterii prądem 8kW w zakresie 20->80% podgrzewa ją o 2 stopnie powyżej temperatury otoczenia. Myślę, że podgrzewasz ją ładowaniem do 100% i balansowaniem pasywnym.
Ja do swojej jestem w trakcie tworzenia chłodzenia pół pasywnego - a jak... ładnie sobie nazwałem.
Wykorzystam rury które miały być GWC glikolowym dla wentylacji. Puszczę w to wodę. Zwykłą.
I podłącze pod klimatyzator - jednostkę wewnętrzną. Prostą typu ON/OFF. Uruchamianą impulsem przy przekroczeniu temperatury.Koszty energetyczne powinny być minimalne do ilości chłodu który zapewni. Pompka wodna obiegowa i kilka W dla jednostki wewnętrznej i jej rozpraszania ciepła. Odpływ mam. Wiec myśle, ze w 50W i chłodu kilka set W może mi to zapewnić.
Powinno rozwiązać wiele problemów.
Zbieram się tylko na złożenie tego do kupy.
Zimowa dystrybucja ciepła z pomieszczenia już ogarnięta, Dyskretny nawiew i kanał do salonu

Też jest nie do pogardzenia.
Straty w zimie są zyskiem

Grzej z latem. Tu trzeba zainwestować Waty w pozbycię się nadmiaru energii. Ale z moim ziemnym wymiennikiem powinno być to znacznie korzystniejsze niż nawet pompa ciepła. (dla tych konkretnych warunków - tak dla czepialskich

)