W jakim zakresie optymalnie używać magazyn energii?

Młody

Follow the White Rabbit
Mam magazyn Sofar w technologii LiFePo4. Fabrycznie ustawiony zakres to 20-100%. Czy te ustawienia są optymalne dla żywności magazynu?

Trochę irytuje mnie w nim, że nie działa poniżej temperatury 6⁰C i że ładowanie od 99% do 100% trwa tyle samo co od 70% do 99%. Dlatego zastanawiam się czy nie zmienić zakresu np 20-99%

kruszon

Zadomawiam się
Zagrzać taką masę do 33 stopni i utrzymać w tej temperaturze gdy na zewnątrz jest 20 stopni to całkiem spora ilość energii. Warto sobie to uświadomić i zastanowić skąd ta energia się wzięła.
Może to Energia która w procesie ładowania z mocą 2,5 kW podgrzewa ogniwa... hmmmm tak tylko głośno myśle. Jest jeszcze drugi czynnik który na pewno nie pomaga to ten zasobnik na wodę 500 l który teraz jest podgrzewany przez instalacje solarną do grzania wody. A ostatnie dni są słoneczne to w nim temperatura wacha się 50 - 60 stopni średnio. Niby jest izolowany ale też ma jakieś straty.
No nie wiem bo tak mnie trochę nastraszyliście że teraz się zastanawiam czy nie przenieść tego magazynu do garażu. Ale to w tedy co z zimą jak temperatura spadnie do kilku stopni na plusie.
Lepiej jest plus 5 stopni czy plus 33 stopnie dla magazynu ???

andrzejkla

Zadomawiam się
Może to Energia która w procesie ładowania z mocą 2,5 kW podgrzewa ogniwa... hmmmm tak tylko głośno myśle. Jest jeszcze drugi czynnik który na pewno nie pomaga to ten zasobnik na wodę 500 l który teraz jest podgrzewany przez instalacje solarną do grzania wody. A ostatnie dni są słoneczne to w nim temperatura wacha się 50 - 60 stopni średnio. Niby jest izolowany ale też ma jakieś straty.
No nie wiem bo tak mnie trochę nastraszyliście że teraz się zastanawiam czy nie przenieść tego magazynu do garażu. Ale to w tedy co z zimą jak temperatura spadnie do kilku stopni na plusie.
A jak jest temperatura powietrza w pomieszczeniu?
Bo raczej mniej niż 33, co by oznaczało, że jednak magazyn oddaje ciepło też do otoczenia.

kruszon

Zadomawiam się
Temperatura w tym pomieszczeniu wacha się w okolicy 24- 25 stopni. Czujnik umieściłem tak ze 30 cm nad magazynem no i staram się trzymać drzwi otwarte do garażu gdzie jest chłodniej.
Ogólnie to to pomieszczenie jest takim przejściowym pomiędzy garażem a domem ale pod względem komfortu cieplnego to bardziej przynależy do domu.

vwir

Pionier e-mobilności
U mnie kotłownia w której wisi bateria 25kWh ma 2m.kw. i jest w niej też zasobnik CWU 350L i pompa ciepła. Naładowanie baterii prądem 8kW w zakresie 20->80% podgrzewa ją o 2 stopnie powyżej temperatury otoczenia. Myślę, że podgrzewasz ją ładowaniem do 100% i balansowaniem pasywnym.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
U mnie kotłownia w której wisi bateria 25kWh ma 2m.kw. i jest w niej też zasobnik CWU 350L i pompa ciepła. Naładowanie baterii prądem 8kW w zakresie 20->80% podgrzewa ją o 2 stopnie powyżej temperatury otoczenia. Myślę, że podgrzewasz ją ładowaniem do 100% i balansowaniem pasywnym.
Ja do swojej jestem w trakcie tworzenia chłodzenia pół pasywnego - a jak... ładnie sobie nazwałem.
Wykorzystam rury które miały być GWC glikolowym dla wentylacji. Puszczę w to wodę. Zwykłą.
I podłącze pod klimatyzator - jednostkę wewnętrzną. Prostą typu ON/OFF. Uruchamianą impulsem przy przekroczeniu temperatury.Koszty energetyczne powinny być minimalne do ilości chłodu który zapewni. Pompka wodna obiegowa i kilka W dla jednostki wewnętrznej i jej rozpraszania ciepła. Odpływ mam. Wiec myśle, ze w 50W i chłodu kilka set W może mi to zapewnić.
Powinno rozwiązać wiele problemów.

Zbieram się tylko na złożenie tego do kupy.

Zimowa dystrybucja ciepła z pomieszczenia już ogarnięta, Dyskretny nawiew i kanał do salonu :) Też jest nie do pogardzenia.
Straty w zimie są zyskiem :)
Grzej z latem. Tu trzeba zainwestować Waty w pozbycię się nadmiaru energii. Ale z moim ziemnym wymiennikiem powinno być to znacznie korzystniejsze niż nawet pompa ciepła. (dla tych konkretnych warunków - tak dla czepialskich :) )

Last edited: