WallBox Green Cell

yarrker

Zadomawiam się
Ktoś miał/ ma i jak ocenia ?

Mam okazje wsiąść za 1zl u w jednej hurtowni OZE i się zastanawiam czy nie czekać za czymś ciekawszym
IMG_6840.png

vwir

Pionier e-mobilności
Miałem do czynienia, tyle tylko że w wersji z kablem (tutaj jest gniazdo). To generalnie chińczyk, brandowany na GC. Miałem z nim do czynienia dlatego, że kumpel kupił używany i przywiózł mi do naprawy, bo był uszkodzony. Niestety już nie było gwarancji, więc najpierw zadzwonił do GC, żeby go naprawić. Dowiedział się jedynie, że nie prowadzą serwisu pogwarancyjnego. Jak dla mnie to poniżej jakiejkolwiek krytyki. Na szczęście ogarnięty elektronik naprawił za stówkę.
Ogólnie sam sprzęt wygląda dosyć solidnie, ale ma jedną dużą wadę: nie ma regulacji mocy. Więc pójdzie zawsze maksymalnie tylko ile przyjmuje auto. Komponenty w środku są sensownej jakości.

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
Miałem do czynienia, tyle tylko że w wersji z kablem (tutaj jest gniazdo). To generalnie chińczyk, brandowany na GC. Miałem z nim do czynienia dlatego, że kumpel kupił używany i przywiózł mi do naprawy, bo był uszkodzony. Niestety już nie było gwarancji, więc najpierw zadzwonił do GC, żeby go naprawić. Dowiedział się jedynie, że nie prowadzą serwisu pogwarancyjnego. Jak dla mnie to poniżej jakiejkolwiek krytyki. Na szczęście ogarnięty elektronik naprawił za stówkę.
Ogólnie sam sprzęt wygląda dosyć solidnie, ale ma jedną dużą wadę: nie ma regulacji mocy. Więc pójdzie zawsze maksymalnie tylko ile przyjmuje auto. Komponenty w środku są sensownej jakości.
Byłem właścicielem "bliźniaka" przez niecały rok, miałem także wersję z kablem o mocy maksymalnej 22kW (mój e-C4 ma jednofazową 7,4kW stąd taki wybór). Jednak w odróżnieniu od wspomnianego wcześniej, mój był w wersji z WiFi, tak więc miał dodatkowe funkcjonalności w postaci regulacji mocy z poziomu aplikacji, a także możliwość konfiguracji harmonogramu działania. Co u mnie dawało automatycznie ładowanie w taryfie nocnej po podłączeniu wtyczki, sam uruchamiał ładowanie po 22-giej, aby uruchomić ładowanie od razu, wystarczyło nacisnąć przycisk z boku obudowy (można też było wystartować z aplikacji). Ogólnie byłem zadowolony z urządzenia (aktualnie wisi u mojego kolegi w garażu), ja zmieniłem na Tesla WC.
Co do braku regulacji mocy ładowania, trzeba by wniknąć w instrukcję, bo wydaje mi się, że kiedyś jak oglądałem przed zakupem mojego, to widywałem także wersje z regulacją mocy (przynajmniej tak miały w opisie).

Jaceq

Posiadacz elektryka
Ktoś miał/ ma i jak ocenia ?

Mam okazje wsiąść za 1zl u w jednej hurtowni OZE i się zastanawiam czy nie czekać za czymś ciekawszym
Za 1 PLN to uczciwa cena ;-) Podstawowa wersja, bez regulacji mocy. Nie musi to być wadą - zależy co chcesz nią ładować. Jeśli np. Teslę, to i tak będziesz ustawiać wszystko w aucie/aplikacji bo tak wygodniej..

yarrker

Zadomawiam się
Za 1 PLN to uczciwa cena ;-) Podstawowa wersja, bez regulacji mocy. Nie musi to być wadą - zależy co chcesz nią ładować. Jeśli np. Teslę, to i tak będziesz ustawiać wszystko w aucie/aplikacji bo tak wygodniej..
Czekam za Y Performance . 1 PLN to i tak drogo :ROFLMAO: ale myśle że i tak poczekam troche aż wrzucą coś ciekawszego ( rotują sie te ladowarki za punkty )

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
Czekam za Y Performance . 1 PLN to i tak drogo :ROFLMAO: ale myśle że i tak poczekam troche aż wrzucą coś ciekawszego ( rotują sie te ladowarki za punkty )
Jeśli czekasz za Teslą, to moim zdaniem powinieneś wziąć za punkty coś, co łatwo będzie Ci zamienić na monety, a za pozyskane w ten sposób monety, z jakimś własnym dodatkiem zakupić Tesla Wall Connector który w salonie kosztuje 2350. Zdecydowanie wygodniej będzie Ci, odblokowywać port ładowania za pomocą przycisku na wtyczce, niż klikając w aplikacji czy na ekranie.

KKL

Posiadacz elektryka
Mam tego wallboxa w wersji z kablem na stałe. Bardzo prosty, 22kW bez regulacji mocy, ale mój oczojeb bierze i tak 11kW więc mi nie przeszkadza. Aczkolwiek gdybym miał auto bez regulacji mocy, które ładowałoby się mocą 22kW to miałbym problem (instalacja w ścianie do której mam przyłączony wallbox zrobiona na przewodzie 5x2.5mm2) plus niewiele miałbym zapasu mocy na dom. Za 1zl ok, za cenę regularna nie opłaca się. Ja kupowałem rok temu za 1500zl co wydaje mi się ok ceną.