PortoBis
Zadomawiam się
Długo szukałem odpowiedniej ładowarki, która dopasuje moc ładowania samochodu do nadprodukcji z instalacji PV oraz by była prosta w montażu i podłączeniu bez dodatkowego licznika w tablicy rozdzielczej. Więc jestem już po próbach z nowym Wallbox Zappi zainstalowanym w instalacji z PV. Mogę polecić ładowarkę Zappi-2H22TB-T, która ma wszystko co trzeba w komplecie do 3F (przekładniki), opcjonalnie również przekładniki "bezprzewodowe z Harvi" i jest bardzo prosta w montażu i przyłączeniu. Ładowarka ma ogarniętą kontrolę mocy ładowania w zależności od nadwyżki mocy instalacji fotowoltaicznej lub wiatrowej. Pracuje niezależnie od typu zainstalowanego falownika i/lub magazynu energii. Ten model ładowarki jest trójfazowy o mocy maks. 22 kW. Minimalne ładowanie 3F-4,2 kW, 1F-1,4 kW. Fazy mogą się przełączać automatycznie. Trzy typy pracy: Fast (maksymalna moc), ECO (instalacja PV+dobieranie energii z sieci), ECO+ (tylko nadwyżka z instalacji PV). Kabel ładujący Typ 2 ma 6,5 m. Ma oczywiście ograniczanie mocy eksportu, Ekran LCD, WiFi i LAN i wiele innych....
Oto jak w praktyce wyglądało ekologiczne "darmowe" ładowanie 49,7 kWh do Tesli ze słońca (czerwony wykres od godz. 8.00-18.00) przy produkcji dziennej PV ok. 56,0 kWh (zielona linia):

Typoszereg ładowarek Zappi:
Harvi-65A3P - opatentowane urządzenie bez zasilania, przesyłające bezprzewodowo sygnał z przekładników CT do Zappi, Eddi, Libbi
Oto jak w praktyce wyglądało ekologiczne "darmowe" ładowanie 49,7 kWh do Tesli ze słońca (czerwony wykres od godz. 8.00-18.00) przy produkcji dziennej PV ok. 56,0 kWh (zielona linia):

Typoszereg ładowarek Zappi:
Jednofazowe 7 kW (1xCT) | Trójfazowe 22 KW (3xCT) | Specyfikacja |
ZAPPI-2H07UW-T | ZAPPI-2H22UW-T | Kolor szaro/biały. Gniazdo typ 2 |
ZAPPI-2H07UB-T | ZAPPI-2H22UB-T | Kolor szaro/czarny. Gniazdo typ 2 |
ZAPPI-2H07TW-T | ZAPPI-2H22TW-T | Kolor szaro/biały. Kabel ładujący 6,5 m |
ZAPPI-2H07TB-T | ZAPPI-2H22TB-T | Kolor szaro/czarny. Kabel ładujący 6,5 m |
Last edited: