we Connect

art

Zadomawiam się
Parę dni temu, już po największych mrozach moja apka We Connect po raz pierwszy wysłała mi powiadomienie. Ostrzegła mnie o konieczności podgrzania pojazdu lub podłączenia do ładowania przed wyjazdem. No fajnie, ale widzę że: 1) zrobiła to po czasie, 2) auto było w garażu, czyli poradę na prognozie pogody oparła.
Tak czy inaczej cieszę się, że coś w ogóle wydusiła z siebie - po raz pierwszy, muszę dodać, że miała zawsze wszystkie uprawnienia, w tym "pushowanie".
Zacząłem ponownie przeglądać funkcje i znalazłem nowinki: pojawiła się aktywna opcja Plug & Charge. Wcześniej miałem komunikat, że mój ID nie obsługuje tej funkcji. Nic w sofcie ID się nie zmieniło, więc stawiam na apkę. Co prawda teraz po kliknięciu "aktywuj" pojawia się: "systemy naszych dostawców nie są jeszcze gotowe. proszę czekać". Tak czy inaczej poziom ciekawości podskoczył. Obawiam się, że w zestawieniu z wykupionymi abonamentami na sieci pewnie będzie większy miszmasz z tym "udogodnieniem". Ale potestuję :)

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Parę dni temu, już po największych mrozach moja apka We Connect po raz pierwszy wysłała mi powiadomienie. Ostrzegła mnie o konieczności podgrzania pojazdu lub podłączenia do ładowania przed wyjazdem. No fajnie, ale widzę że: 1) zrobiła to po czasie, 2) auto było w garażu, czyli poradę na prognozie pogody oparła.
Tak czy inaczej cieszę się, że coś w ogóle wydusiła z siebie - po raz pierwszy, muszę dodać, że miała zawsze wszystkie uprawnienia, w tym "pushowanie".
Zacząłem ponownie przeglądać funkcje i znalazłem nowinki: pojawiła się aktywna opcja Plug & Charge. Wcześniej miałem komunikat, że mój ID nie obsługuje tej funkcji. Nic w sofcie ID się nie zmieniło, więc stawiam na apkę. Co prawda teraz po kliknięciu "aktywuj" pojawia się: "systemy naszych dostawców nie są jeszcze gotowe. proszę czekać". Tak czy inaczej poziom ciekawości podskoczył. Obawiam się, że w zestawieniu z wykupionymi abonamentami na sieci pewnie będzie większy miszmasz z tym "udogodnieniem". Ale potestuję :)
Plug & charge miał się pojawic wraz z id.software 3.1, może jakis niespodziewany świąteczny OTA?

Ferrari95

Zadomawiam się
Plug & Charge do działania wymaga wykupionego abonamentu "We Charge Go", "We Charge Plus" lub umowy z innym dostawcą zewnętrznym obsługującym tę usługę (informacja z aplikacji samochodu z ID Software 3.2).

art

Zadomawiam się
Aż pójdę sprawdzić czy świątecznej niespodzianki nie dostałem do wozu. Co do abonamentu, to ze względu na ceny Ionity - 1,64 pln /kWh wziąłem sobie onegdaj We Charge Plus, bo w miarę często na południe wyjazdy są i będą realizowane. Ale info po wejściu w zakładkę jest "aktywuj za darmo".

art

Zadomawiam się
No to doczekałem się. Ciągu dalszego historii z We Connect. Spojrzałem dziś z ciekawości czy może w końcu aktywowano dostawców. I niespodzianka :) ... jest jak było przed aktualizacją apki - "Niestety twój pojazd nie obsługuje usługi Plug & Charge". Ciekawe, że jeszcze parę dni temu obsługiwał (rzekomo) :)

art

Zadomawiam się
No i zamykam sprawę - wcześniejsza nadzieja na aktywny Plug & Charge uwidoczniona przez parę dni w apce prysła definitywnie. Po telefonach do infolinii usług cyfrowych VW potwierdzone - tylko od softu 3.1, a ja wciąż męczę się z 3.00.

Bandtio83

Fachowiec
Czy ktoś korzysta z tego? Jak wygląda kwestia podłączania auta do ładowarek w PL i zagranicą? Na stronie można zobaczyć jakie stacją są tam, czy to działa? Bo np widze ze pokazuje stację od GW, czy jak podjadę i się podłącze to będzie ładować?

art

Zadomawiam się
Zakładam, że pytasz o Plug & Charge? Jeśli tak, to przykro mi, ale mapa vw zarówno na stronie jak i w apce nie pokazuje nic po włączeniu odpowiedniego filtra. Chyba trzeba testować za każdym razem. Ciągle zapominam, że mam to niby aktywne i macham kartą zamiast spróbować tej funkcji.

Bandtio83

Fachowiec
Zakładam, że pytasz o Plug & Charge? Jeśli tak, to przykro mi, ale mapa vw zarówno na stronie jak i w apce nie pokazuje nic po włączeniu odpowiedniego filtra. Chyba trzeba testować za każdym razem. Ciągle zapominam, że mam to niby aktywne i macham kartą zamiast spróbować tej funkcji.
Pokazuje Ionity (jak wybierzesz odpowiedni filtr) i na stronie Ionity jest linkowanie do strony https://www.volkswagen.pl/pl/connected-car/we-charge.html jeżeli chcesz korzystac z ionity majac VW (takie preferowane) - wiec to pewnie działa. No ale pokazuje też wiele innych DC, i moje pytanie jest czy to działa? Czy jak podjedziesz to czy uruchomisz ładowarke z poziomu tego co daje ci VW - tzn albo Plug & Charge lub appka od VW?

art

Zadomawiam się
Jeśli przy we charge pokazuje to prawie na 100% zadziała z kartą, natomiast patrzyłem na mapę z filtrem" Plug and Charge" i robi się pusto. Nie wydaje mi się, żeby każdy charger działający z we charge obsługiwał P&C. Ale spróbuję. Co do We charge z kartą, to nie miałem jeszcze przypadku, żeby nie działało jak mapa pokazuje ładowarkę z włączonym filtrem "we charge".

nabrU

Pionier e-mobilności
Tylko Ionity idzie po P&C albo oczywiście używając karty WeCharge

luki

Posiadacz elektryka
Wydaje mi się że kiedyś dla stacji Ionity pokazywało P&C. Teraz pokazuje tylko apka lub karta. Ktoś na forum opisywał, że działa - podpinasz kabel i po 5sek startuje ładowanie

luki

Posiadacz elektryka
Plug&Charge wróciło do apki Cupry. Niestety na Ionity mam trochę daleko, więc nie sprawdzę czy/jak działa. Salony Porsche też pokazują , że są kompatybilne

IMG_20230912_222536.jpg