Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Inne modele i pozostałe pytania
Weekend w Zakopanem? Jedź dizelkiem. Szybciej i taniej!
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="MiKo, post: 67426, member: 475"] Wybrałem się z Warszawy do Zakopanego z zahaczeniem Krakowa (odbiór części ekipy). Nie było łatwo. - pierwsze ładowanie SC Bonarka. Jedno wolne stanowisko, po podłączeniu ładowanie nie startowało. Probowałem kilka razy. bez powodzenia. lekko 20 min poszło na kombinowanie z ładowarką i szukanie zastępczej stacji - wyjazd z galerii w koreczku, trasa na Orlen 100kw kolejne 15 minut. Tutaj ładowanie wystartowało bez problemu, no ale to jest 100kw a nie 150, więc 35minut - Zakopane. Na parkingu płatnym 30zł/dzień brak kompatybilnej ładowarki. Tylko do BMW. Chwila szukania jak to podłączyć. Odpuściłem. Pewnie mogłem typasów z parkingu poprosić o podłączenie, bo miałem własną przenośną i milion metrów kabla, ale chciałem w góry. - Niedziela, czas na powrót więc ładowanie na Orlenie, 50kw. Ponad 40minut. Mogłem krócej, ale stresik, że korek na zakopiance, a przy -15 to tak średnio - Doładowanie w SC Bonarka. Jedno wolne stanowisko. Niecałe 60kw - Stwierdziłem, że wjadę do Radomia na SC bo chciałem mieć zapas 10% (w Warszawie miałem jeszcze do rozwiezienia ekipę). Tutaj kolejny zgrzyt - Stacja jest ponad 10km od trasy, Ładowanie rozpędziło się do 130kw (bateria przygotowana). Dupa świata, sikanie w zaspę. Inne zgrzyty: - zgłupiał wyświetlacz. Musiałem restartować kompa - zgłupiało wyznaczanie trasy - przystało aktualizować ile % będę miał w miejscu docelowym. Po restarcie z -20 zaczęło pokazywać 30% u celu. - ładowarka Orlen Ustup 1B nie była wyświetlana w podpowiedziach w navi tesli. Greenway był widoczny. Podsumowując. Jak ktoś nie czerpie fanu z samej jazdy Tesla, to sensowniej jechać do Zakopanego ICE, bo można zaoszczędzić dwie godziny. Koszty ( Trasa 800km) Ładowanie w domu, około 50kwh, zakładam cenę 0,8gr = 40zł Ładowanie Orlen Kraków - 51,4kwh = 127zł Ładowanie Orlen Zakopane - 38kwh, 90zł Ładowanie SC Kraków - 53 kWh @ 2,75 zł/kWh = 145,75zł Ładowanie SC Radom - 28 kWh @ 2,35 zł/kWh = 65,80 zł Pierwsze ładowanie "na oko" - bo wróciłem do domu nie na 0% Suma: 468,55 Szacowany koszt dieslem: 369,6 (cena 7,7zł/litr ON, spalanie 6l/100km) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Inne modele i pozostałe pytania
Weekend w Zakopanem? Jedź dizelkiem. Szybciej i taniej!