Weksel in blanco do MojEauto - czy podpisujecie?

umcus

Pionier e-mobilności
Santander rzeczywiście jest dość bandyckim bankiem ale nie sądziłem że się do czegoś takiego posuwa. Rzecz w tym że można wybrać inny bank ale innego funduszu wybrać się nie da.
Ale da się z niego nie korzystać. Lub przekazać weksel z rąk do rąk. Przyznaję, że ja i tak wybiorę się tam osobiście, bo bywam w stolicy często.
Jak widać deklaracja wekslowa ma znaczenie w przypadku konsumenta. Możliwe że jako konsument nie obawiałbym się tego weksla tak bardzo. Ale jako przedsiębiorca ma poważne wątpliwości.
Cóż, raz przeżyłem, to i drugi raz przeżyję. Nie żebym przewidywał ani tym bardziej oczekiwał tego. Być może to kwestia odpowiedniego prawnika. Nie wnikam. Inni tak jak wiele razy tu wspominałem, nie muszą podejmować zbędnego ryzyka, nikt tego nie sprawdza.
Sprawy które ja prowadziłem dotyczyły zwykłego zgubienia dokumentów w banku.
Dlaczego mnie to nie dziwi...

Tak czy owak, czekam na jakieś newsy dotyczące rozmów na temat weksla z NFOŚiGW.

luk49696

Posiadacz elektryka
Ale da się z niego nie korzystać. Lub przekazać weksel z rąk do rąk. Przyznaję, że ja i tak wybiorę się tam osobiście, bo bywam w stolicy często.
Wysłałem dzisiaj pytanie czy można wszystko podpisać w kancelarii NFOŚiGW.
Wcześniej odpowiedzieli że dokumenty można dostarczyć osobiście, może i z podpisaniem się będzie dało.

umcus

Pionier e-mobilności
Wcześniej odpowiedzieli że dokumenty można dostarczyć osobiście, może i z podpisaniem się będzie dało.
Obstawiam, że na to nie wyrażą zgody. Wiesz, notariusz, osoba zaufania publicznego, takie tam...
A jak wygląda temat zwrotu weksla? Rozumiem, że zobowiązanie trwa dwa lata. Po tym czasie chciałbym go odebrać.
Pytaj u źródła i podziel się informacją. Odpowiadają bardzo sprawnie.

eimi

Pionier e-mobilności
W programie Mój Elektryk tak właśnie się dało zrobić - podpis weksla w obecności pracownika NFOŚiGW

celll19

Zadomawiam się
To jest jakieś rozwiązania. Za 30k mogę się przejechać ELEKTRYKIEM te 220KM w obie strony i podpisać kwity. Oczywiście spędzając miło czas na MOP pod ładowarką :p chociaż pewnie zanim do tego dojdzie zacznie się sezon letni :D

luk49696

Posiadacz elektryka
Odpowiedź:
Nie, dokumentacja dot. weksla i deklaracji wekslowej musi być podpisana w obecności notariusza. Natomiast składając wniosek o udzielenie wsparcia podpisywana jest jednocześnie przez Wnioskodawcę umowa o udzielenie wsparcia. Podpis należy złożyć w formie elektronicznej tj. Profil Zaufany lub podpis kwalifikowany.

luk49696

Posiadacz elektryka
A jak wygląda temat zwrotu weksla? Rozumiem, że zobowiązanie trwa dwa lata. Po tym czasie chciałbym go odebrać.
Odpowiedź z funduszu:

W momencie zamknięcia umowy weksel oraz deklaracja wekslowa są odsyłane do Beneficjenta. Przed odesłaniem, weksel jest przekreślany przez pracownika NFOŚiGW.

Ev3

Pionier e-mobilności
- kupić BEV, pojeździć 2 lata z naklejką, wysłać wniosek o dotację i przelewają kasę.
Naklejka jest potrzebna PO uzyskaniu dotacji.
A 2 lata pojeździć się nie da, bo program jest na 1,5 roku.
I może być tak, że dotyczy to całości procesu, a nie złożenia wniosku.