Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Przedstaw się lub pochwal autem (jeśli chcesz :)
Witam z Fiatem 600e - pytanie o wallbox
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Kierowca23, post: 246060, member: 3789"] Ceny "ładowarek" w auto-salonach są mega-zawyżone. Ja sam pamiętam jak w gablotce za szkłem oferowali mi wallboxa 22kW za ~3500 zł (i żadnego innego!), podczas gdy sprzedawane auto pobiera co najwyżej 6,5 kW AC (i tylko z 1 fazy), a przyłącze w domu było 12,5 kW (jak w wielu gospodarstwach) a nie 22 ... Upewnij się jaką mocą jest ładowane Twoje auto (najpewniej 11kW, 3 fazy?) i dobierz taki Wallbox wg. funkcji których oczekujesz - jak pisał [USER=919]@nabrU[/USER] (np. czy chcesz mieć z tym łączność WiFi / Bluetooth i kontrolę dostępu kartami RFID?) Ogólnie konstrukcja Wallboxa jest prosta jak budowa cepa (w środku żadnego przetwarzania mocy, tylko stycznik, kontroler, trochę zabezpieczeń). Więc cena samego sprzętu jest niska - płaci się głównie za różne funkcje programowe, komunikacyjne, za markę, design, itp. "Zwykły" prosty wallbox kosztuje jakieś 1000-1300 zł. W tej lokalizacji gdzie mam zainstalowanego Wallboxa nie używam żadnych wodotrysków - podłączam ładowanie na noc (tańsza taryfa), rano odczytuję z ciekawości ile kWh auto pobrało i wyłączam cały interes :) "Ładowarki" mobilne są trochę tańsze, ale mniej wygodne jeśli będziesz tego używał w stałym miejscu i na co dzień. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Przedstaw się lub pochwal autem (jeśli chcesz :)
Witam z Fiatem 600e - pytanie o wallbox