World EV Day

zibizz1

Pionier e-mobilności
Dostępne są już bez przewodu. Moja kosztowala 14tys, ale najtańsza która wykosi trawę jak na obrazku kosztuję 10tys

Attachments

• IMG_20230910_075416.jpg
    IMG_20230910_075416.jpg
    3,9 MB · Liczba wyświetleń: 26

consigliero

Posiadacz elektryka
Mam przeczucie, graniczące z pewnością, że nasz trawnik nigdy nie będzie wyglądał tak jak ten z obrazka. Nasz to areał poprzeplatany jakimiś bylinami, kwiatami i drzewami a wtedy trudno o taki szkocki tartan. Nie poświęcam mu też tyle uwagi na ile by zasługiwał, dlatego czasem się spóźniam z koszeniem co wpływa na jakość tego koszenia. Tym niemniej staram się aby od czasu go spróbować wyrównać a robienie tego kosiarką spalinową zaczęło mnie uwierać. Zawsze podczas tankowania mam benzynę na rękach, przeważnie też przeleję co powoduje uwielbiany przez niektórych zapach który pozostaje na długo, do tego jeszcze świadomość, czy już czas na serwis olejowy silnika o innych filtrach już nie wspomnę

Attachments

• IMG_2452.jpeg
    IMG_2452.jpeg
    784,8 KB · Liczba wyświetleń: 23
  • IMG_2451.jpeg
    IMG_2451.jpeg
    731,9 KB · Liczba wyświetleń: 28
  • IMG_2450.jpeg
    IMG_2450.jpeg
    819,8 KB · Liczba wyświetleń: 21
  • IMG_2449.jpeg
    IMG_2449.jpeg
    710,1 KB · Liczba wyświetleń: 20
  • IMG_2448.jpeg
    IMG_2448.jpeg
    692,7 KB · Liczba wyświetleń: 19

zibizz1

Pionier e-mobilności
Krawędzie i wokół przeszkód trzeba z raz na 1-2 miesiące obkosic, ale kosiarka jeździ jak po sznurku. Problemem może być widoczność nieba przy samej ścianie budynku i pod wielkimi drzewami, przy zachmurzonym niebie.
Stiga ma podobno funkcję że problematyczne miejsca kosi wtedy kiedy na niebie jest więcej satelit, ale koszt markowych robotów z GPS to ok 30k W zeszłym roku pojawiła się nowa chińska firma na kickstarterze i teraz da się kupić z polskiej dystrybucji taka kosiarkę za 10-14k. Producent testuje jak Tesla na żywym organizmie. W tym tygodniu przysłał dodatkowe elementy które lepiej uszczelniają środek. Narazie pierwszy sezon bezawaryjnie. Kosiarka to Luba AWD 5000

vwir

Pionier e-mobilności
W sumie to w czym problem z przewodem? Poważnie pytam. Nie trzeba go ani wkopywać ani nic, a ułożenie to jedno popołudnie i tyle, potem wrasta w trawę i po miesiącu nie ma po nim śladu. Jedyny jego minus jaki jestem w stanie zauważyć to konieczność przeróbki przewodu gdy zmienimy coś w ogrodzie (nowe kwiaty w nowym miejscu, czy cuś).

consigliero

Posiadacz elektryka
Tego przewodu się boję bo uważam za upierdliwość a chciałbym jej jak najmniej. Co do wyboru samego urządzenia, ja miałem pomysł na takie z ceną ponizej 10000 ale pan na wizycie lokalnej próbował mi wcisnąć taki droższy, oczywiście rozumiem jego podejście, ale oczekiwałem większego zrozumienia. Czyli kabel nie jest zbyt upierdliwy, w takim razie dlaczego landroid ?

vwir

Pionier e-mobilności
Bo był tani gdy kupowałem, poza tym Bronek miał już z nim doświadczenie, więc uznałem to za rekomendację. W efekcie kilka lat później kupiłem drugiego landroida do drugiej lokalizacji. Generalnie z przewodem jest tak, że na początku myślałem, że trzeba go jakoś wkopywać, chować, czy cholera wie co jeszcze, Tymczasem kładzie się go na trawniku, przypina plastikowymi hakami i po miesiącu nie ma śladu po przewodzie. Trawa go skutecznie zarasta i później wręcz ciężko go znaleźć, gdy chcemy zrobić jakąś przeróbkę. Problem jest tylko w miejscach mocno zacienionych, gdzie jest więcej mchu niż trawy - tam faktycznie przewód jest nie zarośnięty i go widać. Tam można go wkopać.

Michal

Pionier e-mobilności
Kosiarka to Luba AWD 5000
Kusząca jest ta kosiarka :) Cholera aż sam się zacząłem zastanawiać, bo cenowo nie wychodzi też tak źle... Chociaż mi wystarczy 1000.
Co robicie z liśćmi? Też pozwalacie kosiarce to zmielić?
Mam dużo liści i grabienie mnie trochę męczy :p

vwir

Pionier e-mobilności
Ja mam mało liści i jeśli jest taka konieczność to przejadę po nich zwykłą kosiarką która je pozbiera do kosza.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@Michal Ogólnie to wystarczy taka z drutem, jest sporo tańsza. Ale jak ktoś ma np 2-3 trawniki albo jakiś wąski przesmyk w który taka z drutem nie może trafić (choć w niektórych da się pomóc i np ustawić ze ma jechać X czasu/metrów po drucie i dopiero zacząć sie odbijać) to wtedy te na GPS są znacznie skuteczniejsze. Ja mam tak. Bardzo majestatycznie porusza się po tych ścieżkach pomiędzy trawnikami. Brat ma taką na drut i jak czasem siedzi sobie i widzi że ona jeździ i jeździ i nadal nie potrafi skosić jakiegoś fragmentu to sie mocno irytuje, jak zobaczył moja kratkę na trawniku to też zamarzył o takim modelu. Oprogramowanie nadal nie jest dopracowane np nie można poprawić na mapce fragmentu obszaru przeciągając punkt tylko trzeba objechać cały obszar od nowa, ale aktualizacje są regularnie więc może to się zmieni. Jestem też na grupie na FB więc widzę że nie wszystkim działa to bezproblemowo i np mają problem z sygnałem GPS, albo odpadnie koło albo wjedzie do oczka wodnego itp dlatego nie kupowałem dopóki nie było w Polsce dystrybutora i gwarancji, ale jak na razie u mnie bez problemów.

Attachments

• Screenshot_2023-09-11-08-23-18-678_com.agilexrobotics.jpg
    Screenshot_2023-09-11-08-23-18-678_com.agilexrobotics.jpg
    191,3 KB · Liczba wyświetleń: 22

Michal

Pionier e-mobilności
Naprawdę ciekawie to wygląda ale przy tej cenie na moje ~500 m2 trawnika, to trochę mija się z celem. Kupię chyba WORX WR167E za 3000 zł, rozciągnę kabel i będę miał spokój ;)

vwir

Pionier e-mobilności
Niezły wybór - ona ma fajnie przesunięte noże, dzięki czemu prawie nie zostawia trawy od strony krawężnika i wystarczy dojechać podkaszarką. Starszy model miał noże na środku, przez co dużo zostawało i trzeba było co jakiś czas raz wkoło przejechać zwykłą kosiarką wkoło krawężników, bo na podkaszarkę było tego za dużo. Minusem tego nowszego modelu jest złącze ładowania. Jest z boku i odsłonięte, przez co zdarza się, że kosiarka podjedzie do bazy, ustawi się ale się nie ładuje. Po prostu nie ma styku i trzeba co kilka tygodni przetrzeć te styki szmatką z alkoholem, żeby oczyścić. W starszym modelu kosiarka wjeżdżała do bazy przodem i miała styki schowane pod klapką, dzięki czemu zawsze były czyste.

Michal

Pionier e-mobilności
Poprawka 2620 zł (567,39 eur) na amazon.de - kupiłem. Przy czym nie naliczyli mi VATu, więc nie wiem co z tym będzie. Kupował ktoś w taki sposób?

Michal

Pionier e-mobilności
Wrzuciłem osobny wątek, bo śmiecę tutaj:

inter

Posiadacz elektryka
Poprawka 2620 zł (567,39 eur) na amazon.de - kupiłem. Przy czym nie naliczyli mi VATu, więc nie wiem co z tym będzie. Kupował ktoś w taki sposób?
Masz konto firmowe z nipem EU?