Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Wrażenia z jazdy w trasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="eMeM, post: 106837, member: 2206"] [B]Cześć, właśnie wróciłem z pierwszej wakacyjnej trasy moim TM Y![/B] [U]Warszawa -> Zator z odwiedzeniem po drodze jednej mieściny w okolicach Tomaszowa Mazowieckiego.[/U] Cała trasa w tamtą stronę liczyła 372 km. Jazda zgodnie z ograniczeniami + okazjonalne szybsze odcinki przy wyprzedzaniu i czasem dla radochy. Generalnie jak starym dobrym benzyniakiem ;). Sama jazda relaksująca, cicha i komfortowa. Autopilot na prawdę zrobił swoją robotę, ale trzeba uważać, żeby przed wyprzedzaniem go dezaktywować, bo mnie ukarał za kilkakrotne przekroczenie prędkości i za niekontrowanie kierownicą od czasu do czasu (jakieś ciche te podpowiedzi :rolleyes:). Wyjazd z domu na 100% SoC, jedno ładowanie na GW w Port Radomsko i dojazd na miejsce na 5%. Najlepsze było planowanie postoju na ładowanie i piknikowanie z dzieciakami... a okazało się, że ładowanie z mocą 140 kW trwało 9 minut! Nawet przekąsek nie zdążyliśmy wyjąć z bagażnika, a tu 21 kWh wpadło niepostrzeżenie! MR_Y chłonął elektrony z mocą 140 kW bez zająknięcia. Jednak ten BYD daje radę! Według reklam miało być darmowe ładowanie w hotelu. Chwalili się, że mają "oznakowane stacje ładowania samochodów elektrycznych". Tymczasem na miejscu, owszem były wydzielone miejsca postojowe dla elektryków, ale stacjami ładowania okazały się lampy ogrodowe z gniazdem 230V 13A 😅. Ale co tam, po 20 h MR_Y był najedzony i gotowy do drogi powrotnej. Na powrót komputer pokładowy wybrał dla mnie trasę przez opłotki Krakowa i do siódemki z 10 minutowym ładowaniem na SuC Radom. W ramach, że zdrowo padało i grzmiało jechałem grzeczniej, 110 - 120 km/h. No i niespodzianka. Na wysokości Szydłowca komunikat, że trasa przeliczona i pod warunkiem, że nie będę przekraczał 115 km/h, to dojadę do domu bez ładowania. Po chwili jazdy i ten komunikat zniknął, więc mogłem normalnie jechać. Ostatecznie całą trasę powrotną, tym razem 331 km, pokonałem w 3:52 h, bez ładowania po drodze. Do domu dojechałem z 7% naładowania, co dawało 34 km zasięgu. Wspaniałe okazały się automatyczne światła drogowe i wycieraczki. Oba automaty działały bez zarzutu. Same światła mijania były już wystarczające, bo świetnie doświetlały drogę i prawe pobocze. Ale, gdy nagle zapaliły się światła drogowe, które tylko czekały, aż znikną wszelkie światła mijania z przeciwka i czerwone pozycyjne na przedzie, nastała prawdziwa jasność :cool:. A i jeszcze miłe doświadczenie z płatnych autostrad: przetestowałem darmowe przejazdy dla elektryków z EV KLUB PL - > Autopay pobrał kasę i zaraz zwrócili mi na konto! Niby to tylko 26 PLN, ale radocha jest! Już nie mogę się doczekać na kolejną podróż! [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Wrażenia z jazdy w trasie