Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Tematy ogólne
Wspólnota mieszkaniowa i ładowanie elektryka - jak ich podejść
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="chewbacca, post: 54399, member: 527"] W swojej historii próby zamontowania gniazdka z podlicznikiem energii (do rozliczania się ze współnotą mieszkaniową) w hali garażowej pod blokiemdoszedłem już do momentu gdzie uzbierałem głosy 50%+ współwłaścicieli hali garażowej (bo nasza hala jest jednym wielkim lokalem, a wyznaczone miejsce jest tylko jej współudziałem). Teraz jestem na etapie tworzenia wymaganej przez ustawę ekspertyzy/projektu elektryka zawierającego opinię p.poż. Czy ktoś przechodził przez ten etap i jest w stanie podpowiedzieć co taki rzeczoznawca p.poż. może sobie wymyślić? Czy jeżeli w hali, niedaleko mojego miejsca znajdują się już gniazdka elektryczne to czy to znaczy, że rzeczoznawca p.poż. nie powinien mieć już do czego się przyczepić? Wstępnie rozmawiałem z dwoma rzeczoznawcami p.poż. przez telefon ale jeden i drugi znajdzie dla mnie czas dopiero za 2 tygodnie. Jeden z nich powiedział, że to że są tam gniazdka elektryczne to o niczym nie świadczy bo ważne jest zastosowanie tych gniazdek. Musi się zagłębić w obowiązujące normy i przepisy bo nigdy nie miał jeszcze takiego tematu. Drugi wstępnie poprosił o dokładny model ładowarki jakiej chcę używać (przesłałem mu informację o tym, że ładowarka jest wbudowana w samochód, model samochodu oraz oznaczenie EVSE którego chcę używać do gniazdka). Stwierdził też, że dużo zależy od tego jak daleko miejsce postojowe znajduje się od wjazdu do hali garażowej. U mnie niestety dość daleko... Po tych wstępnych rozmowach obawiam się problemów i wymyślania zabezpieczeń i systemów przeciwpożarowych za dziesiątki tysięcy przez w/w rzeczoznawców. Czy może poleci ktoś osobę - rzeczoznawcę p.poż., która podobne opinie wydawała i na hasło "auto elektryczne" nie reaguje jak byk na czerwoną płachtę? Mieszkam w Poznaniu ale myślę, że temat da się załatwić zdalnie/mailowo... [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Tematy ogólne
Wspólnota mieszkaniowa i ładowanie elektryka - jak ich podejść