Wybór taryfy w 2025 - region Enea

to_masz

Posiadacz elektryka
Wiem, że jest kilka wątków o taryfach, ale chciałem dopytać tych z Was, którzy kupują prąd dostarczany przez Enea Operator i w sumie tylko szeroko otwierają oczy jak słyszą o G13, G14 - z jakich taryf teraz korzystacie i czy planujecie jakieś zmiany?
1736500068040.png

1. Sprzedaż energii
Nie wiem jak wygląda Wasza sytuacja - ale u mnie PV jest trochę przewymiarowane i w rozliczeniu net-billing miesięcznym (które podobno nadal mam dopóki Enea nie dostosuje systemów rozliczania 🙈) - depozyt prosumencki wystarcza mi na pokrycie należności za sprzedaż energii elektrycznej, a nawet pojawiają się jakieś wypłaty z tego depozytu - dlatego jakoś super nie rozważałem zmiany sprzedawcy. Może ktoś rozważał rezygnację z umowy kompleksowej i zmianę sprzedawcy? Tą kwestię chcę rozważyć w tym roku, bo jak wejdzie rozliczanie godzinowe PV, to może się okazać, że depozytu już nie będzie starczać.

2. Dystrybucja energii
Natomiast opłaty dystrybucyjne - tutaj jesteśmy uzależnieni od operatora i optymalizuję opłaty za dystrybucję. Rozważaliście jakieś wynalazki w stylu G12as (takie G11 z tanim ładowaniem elektryka w pierwszym roku albo przerzuceniem na doładowywanie magazynu energii)? Czy jesteście na G12, G12w? A może ktoś na G11 po prostu ciągnie? Ktoś wie jak to wygląda ze sprzedawcą? Np. wybieram innego sprzedawcę jak opisywany Pstryk - czy oni mi ogarną dowolną nazwę taryfy [G14superdynamicXYZ], czy wtedy tylko standardowe taryfy dystrybucyjne mogę tylko wybrać?
1736504459919.png

Ev3

Pionier e-mobilności
Nie wiem jak wygląda Wasza sytuacja - ale u mnie PV jest trochę przewymiarowane i w rozliczeniu net-billing miesięcznym (które podobno nadal mam dopóki Enea nie dostosuje systemów rozliczania 🙈) - depozyt prosumencki wystarcza mi na pokrycie należności za sprzedaż energii elektrycznej, a nawet pojawiają się jakieś wypłaty z tego depozytu - dlatego jakoś super nie rozważałem zmiany sprzedawcy. Może ktoś rozważał rezygnację z umowy kompleksowej i zmianę sprzedawcy?
Jako prosument chyba nie masz takiej możliwości.

bragyou

Posiadacz elektryka
Nie mam fotowoltaiki, ale myślałem o Respect Energy i taryfie G12w uwzględniające taryfę na 2025 rok zatwierdzoną przez URE. Niestety od nowego roku oferta Respect jest już inna i mniej korzystna. Wcześniej mieli 0,62 brutto w szczycie (czyli niemal tyle ile teraz jest zamrożona), a wieczory i weekendy były za 0,52 brutto + depozyt na 200zł.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Mam G12w bo mialem zanim założyłem PV a potrm zacząłem duzo dokupywać. Teraz już prawie nie bede dokupywał i planuje przejść na G12 ale zastanawiam sie kiedy bedzie najlepiej, bo chyba stany w magazynie sie resetują przy takiej zmianie

aadamuss

Posiadacz elektryka
Od 14 lat mam dwie taryfy i czasami przeliczam czy warto mi zmieniać na jedną taryfę bo nie bardzo pilnujemy godzin. Cały czas jestem na lekkim plusie w stosunku do jednej taryfy - 200-600 pln rocznie.

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Nie mam fotowoltaiki, ale myślałem o Respect Energy i taryfie G12w uwzględniające taryfę na 2025 rok zatwierdzoną przez URE. Niestety od nowego roku oferta Respect jest już inna i mniej korzystna. Wcześniej mieli 0,62 brutto w szczycie (czyli niemal tyle ile teraz jest zamrożona), a wieczory i weekendy były za 0,52 brutto + depozyt na 200zł.
podpisałem z nimi umowe na g12w na 12miesiecy w listopadzie zanim weszla nowa tarcza
tylko dlatego ze mieli nizej w szczycie a podobna cene jak teraz enea poza szczytem.
ciekawy jestem co będzie przed końcem roku może znowu jakieś promocje zrobią.

bragyou

Posiadacz elektryka
podpisałem z nimi umowe na g12w na 12miesiecy w listopadzie zanim weszla nowa tarcza
tylko dlatego ze mieli nizej w szczycie a podobna cene jak teraz enea poza szczytem.
ciekawy jestem co będzie przed końcem roku może znowu jakieś promocje zrobią.
Tak, dokładnie o tym samym myślałem, ale zabrakło czasu :( nowa oferta jest już nieco inna, mniej korzystna.