Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Wybór taryfy w 2025 - region Enea
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="to_masz, post: 205068, member: 2343"] Wiem, że jest kilka wątków o taryfach, ale chciałem dopytać tych z Was, którzy kupują [U]prąd dostarczany przez Enea Operator[/U] i w sumie tylko szeroko otwierają oczy jak słyszą o G13, G14 - z jakich taryf teraz korzystacie i czy planujecie jakieś zmiany? [ATTACH type="full" width="179px"]23669[/ATTACH] 1. Sprzedaż energii Nie wiem jak wygląda Wasza sytuacja - ale u mnie PV jest trochę przewymiarowane i w rozliczeniu net-billing miesięcznym (które podobno nadal mam dopóki Enea nie dostosuje systemów rozliczania 🙈) - depozyt prosumencki wystarcza mi na pokrycie należności za sprzedaż energii elektrycznej, a nawet pojawiają się jakieś wypłaty z tego depozytu - dlatego jakoś super nie rozważałem zmiany sprzedawcy. [B]Może ktoś rozważał rezygnację z umowy kompleksowej i zmianę sprzedawcy? [/B]Tą kwestię chcę rozważyć w tym roku, bo jak wejdzie rozliczanie godzinowe PV, to może się okazać, że depozytu już nie będzie starczać. 2. Dystrybucja energii Natomiast opłaty dystrybucyjne - tutaj jesteśmy uzależnieni od operatora i optymalizuję opłaty za dystrybucję. [B]Rozważaliście jakieś wynalazki w stylu G12as (takie G11 z tanim ładowaniem elektryka w pierwszym roku albo przerzuceniem na doładowywanie magazynu energii)? Czy jesteście na G12, G12w? A może ktoś na G11 po prostu ciągnie? [/B]Ktoś wie jak to wygląda ze sprzedawcą? Np. wybieram innego sprzedawcę jak opisywany Pstryk - czy oni mi ogarną dowolną nazwę taryfy [G14superdynamicXYZ], czy wtedy tylko standardowe taryfy dystrybucyjne mogę tylko wybrać? [B][ATTACH type="full" width="248px"]23679[/ATTACH][/B] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Wybór taryfy w 2025 - region Enea