Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Wykup czy zwrot samochodu ?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Henryk1957, post: 253691, member: 5462"] Samochody najwięcej tracą w ciągu pierwszych lat ponieważ realnie malo kto chce kupić uzywane auto za "niewiele" mniej niż nowe, niewypierdziane i bez ryzyka w salonie. Pisząc "niewiele" nie mam na myśli konkretnej kwoty a raczej psychiczną barierę po przekroczeniu której ludziom wydaje sie ze jest juz za drogo. Jesli kogos stac na wydanie 146 tys. zł gotowka na używane auto to stac go rowniez na wydanie ponad 200 tys na nowy. Nawet jeśli nie ma pełnej kwoty to przy pomocy taniego kredytu sobie poradzi. U mnie od lat sprawdza sie zasada ze autem na własność najbardziej opłaca sie jeździć tak do 6 lat i 100 tys. przebiegu. Dobre samochody w tym czasie w ogole sie nie psuja i nie wymagaja praktycznie zadnego wkladu finansowego, czesto maja prawie przez caly ten czas gwarancje i zazwyczaj na 4 lata pakiety serwisowe. Nie wykupując wczesniej bądź sprzedajac przed upływem tych 6 lat osiąga sie realnie strate bo nie należy patrzeć tylko na wartość samego samochodu ale także na to że trzeba czymś jeździć, a na nowym znowu osiągamy największą strate. Dla przykładu parę miesięcy temu oglądałem ofertę Stellantisa na 2 letni najem co wychodziło troche ponad 40 tys.zl. Gdyby nie stac mnie bylo na zakup i dotacja miałaby mi przepaść to oczywiście bym to brał, ale porównując to do zakupu np. Hyundaia wychodziło ze przez 6 lat takiego najmu wydałbym jakies 130 tys zl (zakładając oczywiscie ze taka oferta w ogole byłaby potem dostepna) czyli wiecej niz wartosc zakupu Hyundaia. Jasne w tym czasie co 2 lata miałbym nowy samochód i jeśli dla kogoś wydatek na to 40 tys. co 24 miesiecy jest jak zakup nowego telefonu dla większości ludzi to ma to sens, ale w pozostałych przypadkach na zero wychodzi sie tylko wtedy gdy takiego 6-cio letniego Hyundaia odda sie komuś za darmo. Sprzedając go za 30 tys jest sie tyle do przodu. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Wykup czy zwrot samochodu ?