Wymiana filtra kabinowego w tesli model 3 z 2023

tomA

Posiadacz elektryka
Hej
Czy ktoś już wymieniał filtr kabinowy w tesli 3 z 2023 roku?
Minął rok od zakupu i ponad 40 k km więc czas wymienić. Wskaźnik też już pokazuje że wymagana wymiana.
Jednak jest problem. Wszystkie filmiki włącznie z tym od tesli nijak się ma do mojego modelu 👀
U mnie jest jedna śruba imbusowa pod schowkiem i dwie na plastikowe kołki na wcisk. I ni ma tak jak w 15 filmach na YT że się tylko odchyla tylną część pod schowkiem. U mnie jest to jedna cała powierzchnia. Problem w tym że coś jeszcze z tyłu trzyma i nie mogę tego zdjąć. 🤬
Boczek udało mi się ściągnąć i u mnie zatyczka filtra kabinowego nie jest na śrubkę tylko wystarczy ścisnąć i już się otwiera. Ale górę pod schowkiem muszę zdemontować żeby filtr wyciągnąć.
Ogarniał już ktoś to ?

tomA

Posiadacz elektryka
IMG_9302.jpeg

Tutaj coś trzyma. Nwm jak to odkręcić. Niechce nic urwać… 🙁
IMG_9301.jpeg
IMG_9301.jpeg
IMG_9302.jpeg

Electron

Zadomawiam się
Niedawno przez to przechodziłem i mam wniosek, który może zaoszczędzić trochę czasu i kasy na eksperymentach.

Podczas pierwszej wymiany wsadziłem filtry z aliexpress z węglem super hepa. Jednak jak się okazało filtry są na tyle marnej jakości (nie wyglądały na to) że do kabiny leciały wszystkie uliczne spaliny i smrody jak leci.

Poklikałem w sklepie Tesli oryginale filtry i tym razem po wymianie jest jak dawniej, w porządku.

Przymierzałem się do wycieraczek zamienników ale jak poczytałem opinie o zamiennikach Boscha to też kliknąłem w Tesla shop oryginalne i są w porządku.

Po tych eksperymentach z filtrem na zamiennik ciężko będzie mnie namówić.

A Wy na czym lecicie? Zamienniki czy oryginały?

slaveq

Pionier e-mobilności
Niedawno przez to przechodziłem i mam wniosek, który może zaoszczędzić trochę czasu i kasy na eksperymentach.

Podczas pierwszej wymiany wsadziłem filtry z aliexpress z węglem super hepa. Jednak jak się okazało filtry są na tyle marnej jakości (nie wyglądały na to) że do kabiny leciały wszystkie uliczne spaliny i smrody jak leci.

Poklikałem w sklepie Tesli oryginale filtry i tym razem po wymianie jest jak dawniej, w porządku.

Przymierzałem się do wycieraczek zamienników ale jak poczytałem opinie o zamiennikach Boscha to też kliknąłem w Tesla shop oryginalne i są w porządku.

Po tych eksperymentach z filtrem na zamiennik ciężko będzie mnie namówić.

A Wy na czym lecicie? Zamienniki czy oryginały?
A nie trzeba wcale chińskich zamienników i kupowania na stronie tesli, tu masz wycieraczki: https://allegro.pl/oferta/wycieraczki-bosch-aerotwin-przod-a102s-tesla-model-3-iii-12305918240

A tutaj filtr: https://allegro.pl/oferta/bosch-filtr-kabinowy-anty-smog-filter-0986628583-13517114715

Wszystko oryginalne i dobrej jakości.

KrzysztofFly

Moderator
Sławek, te filtry Bosch'a, to trzeba dwa kupić czy w pokaowaniu są dwie sztuki odrazu?
Pakowane są pojedynczo, więc trzeba kupić dwie sztuki.