Wymiana przewodu w wallbox

chrobry200

Nowy na Forum
Cześć. Wykonałem konstrukcje "słupek" pod wallboxa jak na zdjęciu. Dodatkowo zostało zamontowane na słupku (na zdjęciu jeszcze nie ma) gniazdo ochronne na wtyczkę z uchwytem na kabel. Wszystko fajnie ale sam kabel to porażka. Pomimo uchwytu samo zwijanie kabla i wieszanie na tym wieszaku jest uciążliwe. Zastanawiam się nad wymianą przewodu na przewód spiralny. Czy uważacie, że jest to wykonalne i warto to zrobić ? Da się dokupić taki przewód bo jak szukam to są tylko zakończone wtyczkami a co za tym idzie stosunkowo drogie.

slupek.jpg

zibizz1

Pionier e-mobilności
Cena kabla to pół takiego wallboxa;) dlatego zamiast wymieniać kabel lepiej wymienić wallboxa.

Bliżej samochodem stawaj i zrob sobie wieszak poniżej. Ja biorę wtyczkę i zrzucam z wieszaka zazwyczaj tylko jedna pętelkę(kabel wisi) albo 2 pętelki( kabel leży)

Last edited:

itguy

Posiadacz elektryka

zibizz1

Pionier e-mobilności

itguy

Posiadacz elektryka
@itguy ale przewód musi miec 7żył
np taki
AHH ale ze mnie wujek dobra rada... Masz rację, nie ten link wkleiłem, wersja 7 żył: https://www.elfadistrelec.pl/pl/prz...mm-2m-the-best-solution-sp-dsr-246/p/30373383

Aha i przy dwóch metrach spokojnie 2.5mm2 wystarczy, ale przy większych długościach bym proponował 4mm2 a potem 6.5mm

zibizz1

Pionier e-mobilności
To jest jeszcze interesujące. 8m ze zwijarka, ale dość drogo bo to tylko kabel.

chrobry200

Nowy na Forum
Dziękuje za rzeczową podpowiedź. Temat odpuszczam ze względu na kosmiczną cenę takiego przewodu. Poczekam może coś, kiedyś się trafi w lepszej cenie.

KrzysztofFly

Moderator
Dziękuje za rzeczową podpowiedź. Temat odpuszczam ze względu na kosmiczną cenę takiego przewodu. Poczekam może coś, kiedyś się trafi w lepszej cenie.
Może warto zmienić miejsce zamontowania Wallboxa, na takie które będzie bardzo blisko gniazda ładowania przy typowym postoju Twojego auta. Ja mam w garażu dwa Wallboxy (bo i samochody mam dwa) mam je jednak zamontowane w taki sposób, że zaparkowany samochód, ma gniazdo w odległości maksymalnie 1m od Wallboxa, odwijam więc jedną pętelkę przewodu (w obu są zawinięte na obudowie - taka konstrukcja) i podłączam do samochodu. Dzięki temu kable nie walają się po ziemi i nie brudzą, a podpięcie i odpięcie jest bardzo szybkie.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Możesz zrobić sobie taki podwyższony słupek że zwijaczem jak choćby poniżej. Ten pod hak podwieszasz wtyczkę z kablem na dobranym odcinku a kiedy potrzebujesz więcej kabla to ciągniesz ile zwijacz daje. Karkołomne i moim zdaniem bez sensu w ogólności.
Można zabudować sobie wieszak na wąż ogrodowy i po sprawie