Wynajem czy zakup (Nasze auto)

Toper

Nowy na Forum
Cześć, co bierzecie pod uwagę (przy JDG) decydując o najmie lub klasycznym leasingu elektryka? Jak dobrze rozumiem, jak ktoś ma życzenie często zmieniać samochody, to najem wychodzi w miarę, bo i tak ma się dużą utratę wartości samochodu na początku, ale jak trzymasz samochód dłużej, to po jego spłaceniu koszt, który już się poniosło, rozkłada się na dłuższy czas. Jedyny problem, to brak kosztów w działalności, ale zawsze są jakieś koszty ;-)
Pytanie jak jest z wartością elektryków i czy tak czy tak, taki najem np. na 3 lata nie jest sensowny?

Halczyn

Zadomawiam się
Moje doświadczenie z e-c4 w arvalu przy poprzedniej wersji dotacji pokazaly, ze najem bardziej sie opłacił, bo: fv za udzial wlasny wrzucilem w koszta, rata 1291x30mcy =38 730. Realnie auto stracilo rynkowo wiecej na wartosci przez ten okres niz moj koszt wynajmu.

solik

Pionier e-mobilności
ja mialem wynajem bo to dla mnie byl eksperyment i nie wiedzialem jak sie elektryk sprawdzi, z tym ze wynajem byl jak stopa byla 0,20 bodajze i 3 lata na stalej racie :) potem wycene dostalem jak srednia cena na otomoto

drugi raz juz wzialem klasyczny leasing bo 0% na stalej stopie a juz mi sie znudzilo wymieniac samochody, niewiele sie na rynku zmienia a samochod ktory mam jest dopracowany w mojej opinii

jesli boisz sie wynajmu bo slyszales ze licza za wszystko jak za zboze itp to sie nie boj, sa jasne zasady uzytkowania i zwrotu

a ile to bedzie warte za pare lat.. tego nikt nie wie, niektorzy narzekaja na wycene a inni sprzedaja po cichu i sa zadowoleni - pieniadze to temat tabu w PL, moze troche latwiej maja osoby ktore celuja w popularne marki i modele bo sa juz takie ktore na rynku uzywek maja wziecie bo sa tanie w utrzymaniu i proste nawet w samodzielnej naprawie (mowa tutaj o Tesli oczywiscie)