Wynajem, odnajem miejsca parkingowego z opcją ładowania

Kanapa

Zadomawiam się
Hej - szukam informacji o takiej sytuacji.
Miejsce parkingowe z opcją ładowania auta na 230V - założony podlicznik z lokalu. Kwestia rozliczania za podebrana energię z najemcą szczególnie mnie nurtuje. Wszystko musi być po legalu.
Teoretycznie mogę wstawić podlicznik z opcją sterowana po WiFi i rozliczać się zaliczkowo.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Węzeł gordyjski...
Kwestia dobrej umowy z najemcą.
Trzeba tak rozpisać papiery, żeby przypadkiem nie wyjść na dystrybutora energii!
Może jako "dostawa usługi ładowania" ...
Podlicznik teoretycznie musiał by być okresowo legalizowany.
Ja z roboty dostaję co miesiąc faktury opisane jako "ładowanie samochodu elektrycznego na stacji XXX za miesiąc YYY 2025 roku (N kWh x Z zł) z 4 pieczątkami i 3 podpisami :) Mają tam 1 ładowarkę dla pracowników. A to przedsiębiorstwo na 100% nie jest dystrybutorem energii - jakoś znaleźli sposób.

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Węzeł gordyjski...
Kwestia dobrej umowy z najemcą.
Trzeba tak rozpisać papiery, żeby przypadkiem nie wyjść na dystrybutora energii!
Może jako "dostawa usługi ładowania" ...
Podlicznik teoretycznie musiał by być okresowo legalizowany.
Ja z roboty dostaję co miesiąc faktury opisane jako "ładowanie samochodu elektrycznego na stacji XXX za miesiąc YYY 2025 roku (N kWh x Z zł) z 4 pieczątkami i 3 podpisami :) Mają tam 1 ładowarkę dla pracowników. A to przedsiębiorstwo na 100% nie jest dystrybutorem energii - jakoś znaleźli sposób.

a firma ma wpisane w PKD
usługę ładowania czy sprzedaż energii? bo to dwie różne rzeczy

z tego co kojarzę Tauron mimo że jest operatorem energetycznym to miał usługę ładowania

Last edited: