Wyprzedzanie TIRa na autopilocie

Frunek

Fachowiec
Mam TM3 od roku i często jeżdżę A1. Dopiero wczoraj zauważyłem to zachowanie. Mam soft 2023.2.12. Miałem nastawiony tempomat na 140km/h. Przy wyprzedzaniu wszystkich ciężarówek samochód zwalniał do 126km/h, by zaraz po minięciu TIRa przyspieszyć znów do 140km/h. Bardzo denerwujące. Spryskałem szybę, nie pomogło. Warunki atmosferyczne były dobre. Przy wyprzedzaniu osobówek auto nie zwalniało.

Jestem pewien że wcześniej zdarzało mi się jechać taką prędkością i wyprzedzać TIRy na autostradzie bez zwalniania autopilota. Ale może nie było to po zmroku, może warunki minimalnie się różniły.

Skoro to nie bug a ficzer, pozostaje ustawić tempomat na 130, albo czasem dotknąć stopą pedału ;-)

Link do nagrania: https://www.dropbox.com/s/3br581mwpuqbumm/autopilot_overtake_slowdown.mov?dl=0

@Michal dzięki za wskazanie wątku. Usunąłem swój nowy, żeby nie rozpraszać informacji po forum.

Last edited:

Michal

Moderator
A przeczytałeś wątek? Bo masz tutaj odpowiedź.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Panowie, dam sobie paznokieć uciąć że musieli jakoś niedawno (przy okazji którejś z aktualizacji) zmniejszyć tę różnicę prędkości. Wcześniej faktycznie zdarzało się to sporadycznie a teraz na autostradzie praktycznie wyprzedzanie każdego tira wiąże się z dohamowywaniem:-/

Bronek

Pionier e-mobilności
Takie przyczajenie...Prawie zawsze , nawet w dawnych czasach (ok 2-3 lata temu) , gdy coś zauważyła np że samochód ,wyprzedzany zachwouje się dziwnie to zwalniała .
My byśmy w wielu takich sytacjach , dawali gazu aby szybciej wyprzedzić .
Tesla nigdy w takich sytacjach nie przyspiesza , nawet jak to z ludzkiego punktu widzenia wydaje się lepsze. Zawsze zwalnia , lekko aby gdy już ogarnie sytuację kontynuować .
Moim zdaniem teraz jest gorzej , często rezygnuje z manewru , co wygląda glupio.