Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Wysokie? zużycie.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="cooler, post: 30398, member: 274"] Ja dziś zrobiłem traskę ok 130km autostradą A2 w kierunku Siedlec a potem dość szybko lokalnymi do Sokołowa, trafiłem na tony swieżego mokrego śniegu i rzeczywiście zużycie było spore: ok 23kW/100km. Jechałem dość zmiennie bo było np na lewym do Kałuszyna bardzo ślisko, na prawym jechałem do 150, najczęściej 130/140km/h, lokalne do 120. Dramat się zaczął jak wracałem pod wiatr na A2 - przy 150km/h pokazywało mi 360W/km (wyzerowałem licznik A żeby potwierdzić), jak odpuściełm do 140 to gwałtownie spadło do 260W/km, średnia z trasy wyszła też coś koło 23kW/100, choć powrót pod wiatr - ale nie było masy mokrego śniegu, A2 była już sucha. Pod wiatr to nie było kozaka lecieć szybciej niż ja, pewnie hałas i spalanie w spaliniakach bylo potworne. Tak że chyba takie zużycie zima jest normalne. Dodatkowo gdzieś wyczytałem że różnica zużycia pomiędzy 25stC a 0stC to około 7% a jest spowodowane większą gęstością powietrza a co za tym idzie oporem. Nigdy benzynowym 3.5V6 300KM zimą nie mogłem się zbliżyć do wyników z lata 30stC+ gdzie przelotowa byłą 150km/h i spalanie ok 11l/100km, zima sporo ponad 12l/100 przy podobnej jeździe, a tam na podgrzanie kabiny nic nie idzie bo ciepło jest odpadem z silnika. No i współczynnik Cd=0,3 + duża buda. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Wysokie? zużycie.