Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Wysokie? zużycie.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Norbert, post: 32351, member: 319"] Niby dlaczego skomplikowany temat? Dla prostego przykładu. Mierzę sobie Konę aktualnie :) utrzymuję reżim ładowania tylko w jednym miejscu, co pozwoli mi na określenie faktycznego zużycia na 100km, przy czym wliczę w to zużycie wszystko, włącznie ze stratami na ładowaniu z AC. Dlaczego "leję" deko na to co auto pokazuje ? Zaczyna się od tego, że auto przekłamuje w zakresie faktycznej prędkości, a co za tym idzie, faktycznego zużycia energii... Mnie interesuje faktyczny "koszt" jazdy, przy ładowaniu się z gniazdka. Pominę tutaj złotówki - mówiąc koszt, mam na myśli ilość kWh. Do wyliczeń w Konie - będę musiał urealnić przebieg :unsure: o_O ale to bułka z masłem. W tym "czuciu" przyjętej energii tesla jest mocno zaawansowana. Na pewno widzi ile energii przyszło, a ile poszło do baterii itd itd. To też bez problemu można to w sofcie rozłożyć na czynniki pierwsze. Zużycie z jazdy, zużycie z energii dodanej do baterii, zużycie z energii przyjętej przez auto. Wszystko to liczone na 100km. I mamy temat załatwiony. Ale może fakt, że tego nie ma bierze się z tego, że uczeni wyszli z założenia, że większość Kowalskich ma to w nosie... I faktycznie tak jest, ale Ci którzy chcą łatwo policzyć faktyczny koszt jazdy, muszą się gimnastykować :) Tak jak ja, bo dla mnie kosztem są kWh, a złotówki z tego to już inna para kaloszy. Na SuC, będzie to 0zł, z PV będzie to x lub xx groszy albo 0, zależy jak policzyć, ale znając faktyczną ilość kWh, mogę to przyłożyć do różnych warunków i mieć świadomość "ile muszę mieć złotówek"... [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Wysokie? zużycie.