Y LR działanie spryskiwaczy przedniej szyby

Antek_amb

Nowy na Forum
Witam. Odebrałem niedawno auto i mam pytanie o działanie spryskiwaczy przedniej szyby. Czy po wciśnięciu guzika od spryskiwaczy i trzymaniu go wciśniętego leje wam płyn na szybę w sposób ciągły czy są to jakieś porcje płynu i trzeba nacisnąć przycisk jeszcze raz aby podać kolejną porcję płynu? Dziś rano u mnie właśnie mało płynu wylatywało, porcjami, tylko na dolną część szyby (słabe ciśnienie?) i wycieraczki tarły na sucho. Dodam, że był przymrozek i może to miało znaczenie

Michal

Moderator
Dolewałeś zimowy płyn? Znając życie to zalany jest letni, a w nocy był przymrozek.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Spryskiwacz działa tylko przy ruchu ramion do góry bo spryskuje szybę nad piórem wycieraczki. Nie ma takiego efektu rozbryzgu jak w innych autach. A zimowy płyn w zimę to swoją droga :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja wracałem nowoodebranym autem z salonu w syficzną pogodę, patrząc albo od dołu albo od góry przez szybę na droge i zatrzymując sie co stacja benzynowa lub parking., bo mi cienko niemal zerowo działało spryskiwanie wycieraczki kierowcy.
Sprawdź wężyk czy nie przytrzaśniety jakimś plastikiem obudowy np podszybia itp. Lub czy nie jest nie zagiety?

Last edited:

ciastek

Pionier e-mobilności
Czy po wciśnięciu guzika od spryskiwaczy i trzymaniu go wciśniętego leje wam płyn na szybę w sposób ciągły (…)
Nie. Leje tylko przy ruchu w górę i tylko do mniej więcej połowy wysokości.
(…) czy są to jakieś porcje płynu i trzeba nacisnąć przycisk jeszcze raz aby podać kolejną porcję płynu?
W sumie nie. Możesz wcisnąć raz i trzymać, ale lać będzie tylko w wymienionej wyżej strefie.