Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Hyde Park
Na każdy temat
Zaczepiła mnie nieznajoma. Niestety nie ja bylem powodem tej zaczepki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="gim-kg, post: 182814, member: 117"] Oczywiście lockdown i dopłaty do EV trochę namieszało na rynku, ale patrząc obiektywnie utrata wartości tych najmniej tracących po trzech latach (Toyota Yaris (42%) , VW Tiguan (41%), Nissan Qashqai (41%), Kia Sportage (40%), Hyundai Tucson (34%)) to około 40% po trzech latach. Czy w przypadku EV jest gorzej? Pewnie zależy od marki i modelu. Ja kupiłem swoją TM3 za 245k zł, (nawiasem mówiąc obecnie nowa jest tańsza o 20k zł). Załóżmy po trzech latach optymistycznie najniższą utratę wartości 40%. To obecnie powinien ten model kosztować 147k zł. Patrząc po obecnych cenach i zainteresowaniu myślę ze spokojnie mógłbym tak wystawić, a ma prawie już 4 lata. Tu nie chodzi o utratę wartości, bo auto spalinowe tez traci. Posiadając przez kilkadziesiąt lat kilkadziesiąt samochodów, starając się serwisować te samochody dość starannie widzę jak jazda odcinkami 5 km w mieście zażyna silnik. I nie pomoże tu skrócenie interwałów wymiany oleju. Dodatkowo obecnie produkowane jednostki są tak przykręcone ekologicznie że taka jazda jest dla nich zabójcza. Jak wspomniałem, jest opcja kupienia hybrydy plug-in i brałem to tez pod uwagę, ale cena takiej hybrydy jest porównywalna z ceną EV, więc jaki to ma sens. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Hyde Park
Na każdy temat
Zaczepiła mnie nieznajoma. Niestety nie ja bylem powodem tej zaczepki