Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Zakup kontrolowany juz dotyczy też elektryków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="nnnnn, post: 85296, member: 494"] Ja bym dodał, że po 2035 szukając używanego EV w wieku 10-12 lat z przebiegiem 150-198kkm (200k na liczniku to już złom:D) brałbym auta, które mają baterie złożone z ogniw, które można wymienić pojedynczo (obecnie chyba większość). Zakup EV z baterią np 60-70% może okazać się loterią, ale najczęściej za niski stan odpowiada 1-2 ogniwa. Wtedy zamiast kosztu 30k za baterię mamy 3-4k za 1-2 moduły plus wymiana. Sam jestem przykładem hybryda PHEV z uszkodzoną baterią zakupiona za 50% ceny. Miałem świadomość, że w najgorszym razie wydam 34k na baterię i będę miał auto w koszcie 6-letniego auta z nową baterią a nie używaną. Skończyło się na wymianie modułu, balansowaniu baterii i koszcie około 3.3k PLN. Oczywiście nie mam nowej baterii i SOH z 98% szybko spadło do 87% ale obecnie utrzymuje się stabilnie. Auto ma przejechane 89kkm na baterii która ma 9.6kWh netto. Sądzę że szybko pojawią się warsztaty specjalizujące w naprawach baterii na skalę masową. Nie należy się oszukiwać, że za 12 lat średni wiek aut w PL się drastycznie zmieni z obecnych 14lat. Może będzie to wzrost o kilka lat i dobijemy do 10, ale tylko pod warunkiem że koszty utrzymania ICE wzrosną jakoś dramatycznie. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Zakup kontrolowany juz dotyczy też elektryków