Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Zakup kontrolowany juz dotyczy też elektryków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="cosmo.orzechovsky, post: 86276, member: 1376"] Złomnik ma na swoim koncie dużo hejtu, więc zapewne i pajacem został nazwany :p Natomiast w tym punkcie czepiłeś się czegoś co wcale nie jest trudno wybronić, ale oszczędzę Ci epitetów :giggle: Zacznijmy od cen. Ionity i 3.50 PLN/kWh to skrajność(?), ale spójrzmy na Orlen i GW. Orlen 50-125 kW: 2.90 PLN/kWh GreenWay z abo 2.60 PLN/kWh, bez abo (zarejestrowany) 100kW+: 3.25 PLN/kWh. Bez rejestracji zniknęło z cennika na stronie ale jest na mapce i pokazuje 3.80 PLN/kWh. Wiem, nikt normalny tyle nie zapłaci, ale wystarcza żeby Twoje własne założenie już zostało niemalże (5% różnicy) spełnione. Teraz zużycie. Anegdotycznie, ale u mnie na 30.5kkm z zeszłego roku mam 292Wh/km z jazdy wg TeslaMate i 358(!)Wh/km z ładowania (różnica to pewnie ładowania AC, dużo grzania baterii i czasem kabiny). Okej, bywałem na niemieckich Autobahnach zwłaszcza na początku posiadania, od kiedy więcej autopilotuje dane z samochodu to 259-270Wh/km. Zaledwie nieco powyżej Twojego założenia (4-8%). Już na tym etapie Orlen+dane z auta dają 78.3PLN/100km. Zdjęcie z samochodu w załączeniu. A teraz zerknijmy na konkretne odcinki. Ciechocinek-KFC Rokicińska, temp 13-15 st C, końcowka maja 2022. SoC 66->1%. Autopilot na 150km/h czyli jechałem z 1-2km/h wolniej wg GPS. 2-3 razy żeby komuś szybciej zjechać przyspieszyłem do 161km/h. Średnia prędkość 135km/h. Średnia moc 37.9kW, użyłem pełnej (410kW) przy wjeżdżaniu na autostradę, tak to max 150kW przy rozpędzaniu się po wyprzedzających się ciężarówkach. Nie uważam żeby to była jakaś dziwna jazda. Nie widzę też poza max abo GW ani SuC cen poniżej 2.5 PLN/kWh na DC, chociaż może źle patrzę. Zużycie: 316 Wh/km. Mam abo GW, ale gdybym nie miał to jest to 102.7PLN/100km. I tak, wiem że nowsze samochody, zwłaszcza Tesle, mogą mieć niższe zużycia. Ale nie zakładajmy że żeby mieć zużycie ponad 250Wh/km trzeba jeździć jak poj… wariat, bo tak też raczej nie jest. Nawet jeśli ja na co dzień nie oszczędzam na przyspieszeniu, ale specjalnie po to wziąłem autostrady do średniej bo tam przyspieszeń mało, a ładowania się w trasie dużo. W tym filmiku praktycznie idealnie w punkt, a to M3 czyli najbardziej ekonomiczne auto z gamy [MEDIA=youtube]kqiIhfq1iWw[/MEDIA] A co dopiero Y czy X. PS Ciekawostka: wczoraj przy 1st C, średnia 117km/h, nie przekroczyłem ani razu 150km/h (ale ostatnie 5min jazdy utrzymywałem). Grzanie włączone na najniższej mocy wiatraka (1) na 20st C nastawu na ostatnie 15min jazdy, wcześniej 50min na grzaniu fotela i kierownicy (i autopilocie na 120km/h…). 294 Wh/km. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Zakup kontrolowany juz dotyczy też elektryków