Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Tematy ogólne
Zakup mieszkania dla posiadaczy elektryka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="konrad.zielinski, post: 249569, member: 3368"] Z rzeczy nieoczywistych - Ethernet z domu/węzła teletechnicznego do miejsca postojowego! To pozwoli na aktualizacje oprogramowania auta, licznik Pstryk, zdalne sterowanie autem i wallboksem, np. załączanie ładowania, gdy ceny są ≤0. Dla odcinka 20 m 10 mm² to jest kosmos i trudno będzie znaleźć w przyszłości rezerwę mocy w budynku, żeby to wykorzystać. U nas, po pięciu latach od oddania budynku, dołożono trzy wallboksy, dwa tuż koło rozdzielni głównej (ale ze 20 mb kabla do każdego poszło), a do mnie projektant wyliczył 50, w rzeczywistości wyszło 60 mb. Do każdego wystarczyło 4 mm² dla 11 kW. Ja dołożyłem stówę czy dwie za poszerzenie do 6 mm² na wypadek gdybym zamówił kiedyś 22 kW, sąsiedzi nie. Nie wiem jaki budynek, ale jeśli da się zrobić tak, by zasilanie wallboksa wykorzystywało przyłącze i licznik mieszkania, to tak byłoby najlepiej - nie poniesiesz kosztów stałych dwóch liczników (jak wróci opłata mocowa, to będzie ~30 zł/mc), nie będzie też trzeba tyle mocy umownej, bo ta byłaby dzielona między mieszkaniem i ładowarką. Wtedy do wspólnego licznika WLZ 10 mm² i zabezpieczenie mieszkania razem z garażem ≥32 A może mieć sens. Do samego walboksa więcej niż 6 mm² - wątpię. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Tematy ogólne
Zakup mieszkania dla posiadaczy elektryka