Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Tematy ogólne
Zakup mieszkania dla posiadaczy elektryka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Kierowca23, post: 249584, member: 3789"] U mnie pierwsza firma, która miała zrobić projekt i ekspertyzę, a potem bezszelestnie zniknęła po wpłaceniu zaliczki (oddzielny wątek tutaj ;) ) wymyśliła, żeby ciągnąć wyłącznie kablem 5x10mm² do ładowarki 11kW z opcją ~7kW/1F. Jak sobie pomyślałem, jaka to będzie gruba pyta (chodzi o miejsce w istniejących korytkach pod sufitem), to mi się niedobrze robiło. Drugi projektant (który już kończy instalację) wyliczył, że to samo da się również zrobić kablem 6mm², a ten grubszy 10mm² idzie linkami tylko jakieś 1...2m od licznika do pierwszej skrzynki zabezpieczeń. Odnośnie dołączania się pod swój istniejący licznik i ew. zwiększania mocy przyłączeniowej mieszkania, sporo może wyjaśnić się w ekspertyzie. Jak wspólnota u mnie zleciła dokładne wyliczenie rezerw mocy we wszystkich klatkach i uporządkowanie tematu, to okazało się że może w 4-5 klatkach na osiedlu są jakieś kW do wykorzystania. W pozostałych było już na styk albo nawet trochę przeciążone :( Główny temat wątku dotyczył chyba jednak kwestii nowego mieszkania. Według nowych przepisów, w zasilaniu takiego budynku powinny być przygotowane rezerwy mocy 3,5kW na co drugie miejsce postojowe, przy czym na tą chwilę niewielu z nich będzie korzystać, więc sytuacja powinna być dużo łatwiejsza niż my musieliśmy przerabiać :) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Tematy ogólne
Zakup mieszkania dla posiadaczy elektryka