Zasilanie 12V w okolicy przedniego zderzaka (dla kamery)

Jaceq

Pionier e-mobilności
Prośba do Kolegów, którzy bawili się w modyfikacje TMY. Potrzebuję gdzieś się podpiąć z kamerą pod zasilanie 12V. Będzie zamontowana w przednim zderzaku, więc najlepiej w okolicy frunk-a. Inna opcja to pociągnąć do środka i wpiąć w USB ale najchętniej bym tak daleko nie szedł z kablem.. Jest to kamera WiFi więc tylko zasilanie potrzebne. Jakieś pomysły? Ewentualnie jeśli będzie ciężko, to może ma ktoś patent na wejście do schowka - wtedy bym wstawił tam hub USB i po sprawie.

krzyss

Pionier e-mobilności
Prośba do Kolegów, którzy bawili się w modyfikacje TMY. Potrzebuję gdzieś się podpiąć z kamerą pod zasilanie 12V. Będzie zamontowana w przednim zderzaku, więc najlepiej w okolicy frunk-a. Inna opcja to pociągnąć do środka i wpiąć w USB ale najchętniej bym tak daleko nie szedł z kablem.. Jest to kamera WiFi więc tylko zasilanie potrzebne. Jakieś pomysły? Ewentualnie jeśli będzie ciężko, to może ma ktoś patent na wejście do schowka - wtedy bym wstawił tam hub USB i po sprawie.
Z przodu masz akumulator przeciez :)

Jaceq

Pionier e-mobilności
16 v czy 12v? Zawsze za parę groszy można zrobic step down na maleńkiej przetwornice jak ktoś sie obawia że kamerka nie pójdzie na wyższym cześć ale pójdzie .
właściwie dowolnie - w specyfikacji jest zakres 10-30v. Działa też stabilnie na zwykłym USB.

Jaceq

Pionier e-mobilności

Jaceq

Pionier e-mobilności
Moze od razu elektryczny Frunk? Mozna z jakiejś lampy?
Myślałem o tym przez chwilę ale ja właściwie nie używam frunka. Jedynie przy dłuższym wyjeżdzie wrzucam tam dodatkową torbę - raz na kika miesięcy.. Po namyśle stwierdzam, że jednak lepiej będzie pociągnąć kabelek do schowka. W razie potrzeby łatwiej będzie zrobić restart kamery. Macie może jakieś how-to lub filmik jak w miarę nieinwazyjnie poprowadzić tam przewód?

Bronek

Pionier e-mobilności
W trojce jest taka guma zaslaniajaca otwór pod schowkiem. Ja ją przebilem jak robilem ekranik. Nie wiem czy w Y trzeba by pomacać to jest po zdjeciu dolnego plastiku. Ale to bez sensu. Podobna gorsza robota niż z aku przez jakiś bezpiecznik, ale zasilanie bedzie ciągle więc jak to wifi to sobie można z zewnątrz też popatrzeć niezależnie od sentry
A, ze, schowka to z? Usb

Jaceq

Pionier e-mobilności
W trojce jest taka guma zaslaniajaca otwór pod schowkiem. Ja ją przebilem jak robilem ekranik. Nie wiem czy w Y trzeba by pomacać to jest po zdjeciu dolnego plastiku. Ale to bez sensu. Podobna gorsza robota niż z aku przez jakiś bezpiecznik, ale zasilanie bedzie ciągle więc jak to wifi to sobie można z zewnątrz też popatrzeć niezależnie od sentry
A, ze, schowka to z? Usb
Tak, z USB. Mam dwie opcje zasilania - albo bezpośrednio 12v ,albo z USB (dołączono 2 kable do zestawu). Ale chyba masz rację, bez sensu będzie ciągnąć kabel taki kawał. Pierwsza myśl najlepsza - wpiąć się gdzieś pod maską lub ewentualnie pod akumulator.

vista-LASH-resident

Posiadacz elektryka
Nie szedłbym w USB, będzie za duży spadek napięcia po drodze. Opcja bezpośrednio z akumulatora nie jest głupia, ale elektroniczne bezpieczniki mogą trochę zgłupieć. Bezpieczniejsze byłoby zasilanie z szyny do gniazda zapalniczki.

W sumie, może użycie szyny zasilającej światła pozycyjne/dzienne byłoby spoko rozwiązaniem?