Zasłonięcie lub oślepienie kamer w bocznych słupkach.

Cześć, nie znalazłam takiego wątku ani na forum, ani na grupie na fb, więc przychodzę z pytaniem: czy ktoś tak miał lub może się orientuje o co chodzi?
Co chwilę pojawia się komunikat o zasłonięciu lub oślepieniu na zmianę kamer w prawym słupku, w lewym słupku i wielu kamer.
IMG_20230212_220637.jpg
Zdarzyło się to dotychczas na dwóch dłuższych trasach, obie po zmroku. Pierwszy przypadek to trasa autostradą w śnieżycy - myśleliśmy że to właśnie kwestia złej pogody i może rzeczywiście chwilami śnieg mocno przysłaniał te kamery albo jakieś auto jadące za nami miało tak mocne światła, że jakoś oślepiało te kamery.
Niestety druga sytuacja wydarzyła się przy dobrej pogodzie, na pustej drodze poza terenem zabudowanym - droga pośród pól, więc teoretycznie nie powinno być aż tak ciemno, że kamery już kompletnie nic by nie widziały.

pmlody

Pionier e-mobilności
Zdarza się. Z tego, co rozmawiałem z technikiem, to jest to normalne i może występować.
Mi wymienili jedną kamerę w prawym słupku, ponieważ, przez praktycznie całą podróż w nocy zawsze się pojawiał prawy słupek. Od tamtej pory pojawia się tak, jak zasłonięcie lewego, sporadycznie.

Darek1

Posiadacz elektryka
U mnie praktycznie za każdym razem w nocy prawa kamera lub wiele kamer jest oślepionych. Zgłosiłem to do serwisu. Termin na marzec. Zobaczę co z tym zrobią

Jarek238

Nowy na Forum
Witam, wiedze, że nie było żadnych nowych wpisów od ponad roku na ten temat. Ja odebarłem Tesle Y Berlin w sierpniu 2024 -czyli nowka i ma najnowsze oprogramowanie i ma dokładnie to samo. Jest to bardzo irytujące ponieważ u mnie ten komunikat pojawia sie bardzo często, rano, w dzień i weczorem (pojawia sie z 5 czy 6 razy w ciagu calego dnia). Dodam,że samochod czysty, na zewnątrz jest ciepło i nie ma opcji aby kamery myly w jakims stopniu zabrudzone). Wysłałem zgłoszenie do serwisu, zobaczymy co odpowiedza.