Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Zastanawiam się nad zwiększeniem mocy instalacji, ale..
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="JareG, post: 54073, member: 416"] Na razie to kombinuję, muszę pogadać z ludźmi od fotowoltaiki. Założę ten nowy falownik obok starego, doprowadzę do niego instalację i zrobię ręczny włącznik/wyłącznik/przełącznik tak żeby można było z niego korzystać - o ile tak się technicznie da. Myślałem o dołożeniu na dachu 10 paneli dodatkowo, ale jeśli w miarę sprawnie uda mi się założyć drugi (niezależny) licznik to chyba założę dodatkowe panele na gruncie i dociągnę przewody do tego Sofara..? Chciałbym osiągnąć taki efekt, że jak nie ma napięcia w sieci, a jest słońce to w chacie jest prąd, i wykorzystać stary falownik już nie jako prosument, tylko po nowemu - może dałoby się zarobić na tym, a zawsze mógłbym np. oczojeba podładować czy co.. No i do tego jakaś bateria/magazyn, i najchętniej to skorzystałbym z e-Soul'a, plus jakaś mała bateria. A propos małej baterii: znalazłem coś takiego - nadałoby się? 1-2-3 szt., spięte w szereg jak sądzę.. powinno wystarczyć. [URL unfurl="true"]https://allegro.pl/oferta/akumulator-li-ion-156ah-48v-6-8kwh-magazyn-energii-12538134162[/URL] .. można to dostać taniej, nawet znacznie taniej :D I np. 10 szt. tego czegoś i byłoby 68kWh jak rozumiem..? Pozdrawiam [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Zastanawiam się nad zwiększeniem mocy instalacji, ale..