Zdejmowanie tapicerki tylnych drzwi.

Picek7

Zadomawiam się
Potrzebuję pomocy. Może ktoś z Was zdejmował tapicerkę tylnych drzwi w 3 i może powiedzieć jak jest mocowana ta tapicerka. Na ilu śrubach i gdzie jest przykręcona i ile jest i gdzie zatrzasków?
W necie znalazłem filmik z demontażu tapicerki z przednich drzwi.

ciastek

Pionier e-mobilności
Oficjalna procedura w załącznikach. Uwagi za moment.

Attachments

• panel tylnych drzwi.png
    panel tylnych drzwi.png
    2,9 MB · Liczba wyświetleń: 30
  • panel tylnych drzwi.mp4
    2,4 MB · Liczba wyświetleń: 0

ciastek

Pionier e-mobilności
1. Demontaż światełka "kałużowego".
a. Otworzyć drzwi i opuścić szybę.
b. Wyjąć światełko z panelu wkładając płaski śrubokręt od przodu światełka. Ostrożnie, krótki przewód.
1a.jpeg
c. Odpiąć złącze przewodu naciskając szpikulcem na zatrzask.
UWAGA: Po odpięciu światełka szyba może się podnieść do samej góry, czyli do pozycji, którą przyjmuje przy zamkniętych drzwiach. Nie zamykać drzwi z tak podniesioną szybą. Można uszkodzić szybę lub listwę ozdobną nad szybą. Więcej w uwagach dotyczących montażu na końcu.
1b.jpeg

Last edited:

ciastek

Pionier e-mobilności
2. Odkręcić śruby panelu.
Górna śruba może być schowana pod plastikową zaślepką.
Torx 30, 6 Nm
2a.jpeg

ciastek

Pionier e-mobilności
3. Uwolnić panel z klipsów w drzwiach.
Oficjalna procedura poleca "wyrwać" panel z drzwi pociągając za otwór po światełku "kałużowym". Mi się to nie udało.
Użyłem ściągacza do tapicerki by odblokować dolne klipsy. Resztę dało się wyrwać.
Należy zacząć od dolnych klipsów, gdyż górna krawędź panelu wsunięta jest w listwę w drzwiach, na której się buja jak na zawiasie.
Ściągacz do tapicerki:
3a.jpeg
Umiejscowienie klipsów w drzwiach (zielone kółka), listwy na którą nałożony jest panel (jej końce oznaczone zielonymi strzałkami), otworów na "wypusty stabilizujące" panelu (pomarańczowe kółka):
3b.jpeg
Klips w zbliżeniu. Zielona strzałka wskazuje podstawę klipsa, na której opieram ściągacz. Pomarańczowa strzałka wskazuje ząbek, który trzyma blachę drzwi.
3c.jpeg
Odblokowywanie klipsów: wsunąć ściągacz, znaleźć podstawę klipsa, odblokować naciskając.
3d.jpeg

Last edited:

ciastek

Pionier e-mobilności
4. Zdjąć panel i rozłączyć elektrykę.
W kroku 3 panel został uwolniony z klipsów.
a. Zdjąć panel.
Odchylić panel od drzwi (~30°) i uwolnić górną krawędź panelu z listwy w drzwiach ciągnąć w górę.
4a.jpeg
Nie zabierać uwolnionego panelu, gdyż trzymają go niezbyt długie przewody. Na zdjęciu przewody schowały się pod matą wygłuszającą. Widać tam też listwę drzwi, na którą nasunięty jest panel (zielona strzałka wskazuje jeden z jej końców) i "wypust stabilizujący" panelu wraz z jego otworem w drzwiach (pomarańczowe kółka).
4b.jpeg
Zdjąć matę wygłuszającą. Jest zawieszona na dwóch hakach.
b. Odłączyć elektrykę panelu
Przewód od lampki "kałużowej" wypadł pewnie sam przy zdejmowaniu panelu (żółte kółko).
Przewód od głośnika ma złącze takie, jak od lampki (pomarańczowe kółko). Uważać, by nie pomylić przy podłączaniu.
Klips trzymający pozostałe przewody trzeba wyrwać lub podważyć ściągaczem (czerwone kółko).
Pozostałe złącza można podobno rozłączyć mocnym szarpnięciem, choć ja wolałem zwolnić zatrzask szpikulcem (zielone kółka).
4c.jpeg
Trzy złącza "zielone kółka":
4d.jpeg
Szpikulec:
4e.jpeg

ciastek

Pionier e-mobilności
5. Usunąć klipsy z drzwi.
Poniższy sposób ma na celu ograniczenie nadwyrężania plastiku klipsów.
Pęsetą z ogranicznikiem zrobionym z taśmy ścisnąć zatrzaski klipsa.
5a.jpeg
Szpikulcem odchylić klips, by powstała szpara między gumową uszczelką klipsa, a powierzchnią drzwi (na zdjęciu bez pęsety, brakowało trzeciej ręki).
5b.jpeg
Wsunąć coś w szparę.
5c.jpeg
Wsunąć w nią coś jeszcze. To wystarczy, by uwolnić klips.
5d.jpeg

ciastek

Pionier e-mobilności
6. Usunąć klipsy z panelu (opcjonalne).
Wiedziałem, że moja robota będzie wymagała wielokrotnego przymierzania panelu do drzwi, więc by oszczędzić sobie potu, a klipsom zbędnego zużycia zdecydowałem się je usunąć również z panelu.
By podważyć klips musiałem się wsunąć między jego podstawę otoczoną gumą, a dysk na kołku. Na zdjęciu zielona strzałka wskazuje tę przestrzeń przy częściowo założonym klipsie.
6a.jpeg
Guma jest delikatna, ale jakoś udało się jej nie zerwać.
6b.jpeg
Po drugim podważeniu udało się uwolnić klips luzując zatrzask pęsetą raz z jednej, raz z drugiej strony.
6c.jpeg

ciastek

Pionier e-mobilności
Przypadkowe uwagi do montażu:
- podłącz wszystkie przewody prócz światełka, nie pomyl głośnika ze światełkiem, nie zapomnij o klipsie trzymającym przewody, pamiętaj by wystawić przewód światełka przez dziurę w panelu,
- nie zapomnij o macie wygłuszającej,
- upewnij się 3 razy nim założysz i zatrzaśniesz klipsy,
- dobrze dociśnij klipsy, ja użyłem gumowego młotka przez szmatę,
- i najważniejsze - uważaj na szybę wysuniętą na maxa przez brak światełka
- raz jeszcze podkreślę ostatni punkt - ta szyba jest wredna, bo:
- to nielogiczne, że brak światełka zmienia jej działanie,
- łatwo się zapomnieć, że jest w pozycji uniemożliwiającej zamknięcie,
- a co gorsza, jak już zamkniesz, to przy ponownym otwieraniu opuści się jak zwykle, lecz niezwłocznie wróci do maksymalnego wysunięcia trafiając zapewne na listwę ozdobną. Zgadnij skąd wiem.

Picek7

Zadomawiam się
Dziękuję bardzo za tak wyczerpujący opis demontażu i cenne uwagi co do podnoszącej się szyby po odłączeniu lampki.