Zimowe koła do TM3P

Relevant

Fachowiec
Jakie planujecie / macie zimowe felgi / opony w Waszych Tesla Model 3 Performance? Homologacja podobno tylko na 20 cali... Zmieniacie same opony czy całe koła? Polecane warsztaty co wiedzą jak podnosić Tesle bez uszkadzania podwozia / radzą sobie z naciągami fabrycznymi? Czy zmieniacie od razu szerokość felg?

cooler

Pionier e-mobilności
Żeby nie bać się o podnoszenie w przypadkowych miejscach zakupiłem takie oto jack pads dedykowane do Tesli:
cena 54 PLN :)
Screenshot_20210826_134340.png

Sebastian

Zadomawiam się
Podpinając się do tematu kół zimowych dla TM3P; chyba nikt nie wymieniał jeszcze opon na zimowe z kołami o nazwie poważnie brzmiącej ' Überturbine 20’’ ' ;) ???
Patrząc na konstrukcje felgi to myśle , że cieżko jest jej nie uszkodzić podczas wymiany opny? ( opinia laika.... hmmmm) , a może są fachowcy w tej branży na wysokim poziomie?
Mieszkam w trójmieście dlatego jak ktoś mógłby polecić jakiś SPAWDZONY zakład, to byłbym wdzięczny!

kaziwich

Posiadacz elektryka
Podpinając się do tematu kół zimowych dla TM3P; chyba nikt nie wymieniał jeszcze opon na zimowe z kołami o nazwie poważnie brzmiącej ' Überturbine 20’’ ' ;) ???
Patrząc na konstrukcje felgi to myśle , że cieżko jest jej nie uszkodzić podczas wymiany opny? ( opinia laika.... hmmmm) , a może są fachowcy w tej branży na wysokim poziomie?
Mieszkam w trójmieście dlatego jak ktoś mógłby polecić jakiś SPAWDZONY zakład, to byłbym wdzięczny!
Felga jak felga. Czego dokladnie sie obawiasz? porysowanych krawędzi? raczej wszyscy smarują przez zdjeciem opony
Osobiscie zamiast wymieniac opony, wymienilem cale kola na 18" co mi troche rekompensuje zasieg zimą.
PS: też jestem z 3m :)

Sebastian

Zadomawiam się
Też się zgadzam ale jest jeszcze 'syndrom nowego samochodu' ;)
Tzn zmieniłeś z 20" kółek na 18"? , przemyśle i jest to jakieś rozwiązanie na zime (ciepłą?) hmmmm zobaczymy.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Felga jak felga. Czego dokladnie sie obawiasz? porysowanych krawędzi? raczej wszyscy smarują przez zdjeciem opony
Osobiscie zamiast wymieniac opony, wymienilem cale kola na 18" co mi troche rekompensuje zasieg zimą.
PS: też jestem z 3m :)
Do Performance nie wejdą 18”.

ŁukaszWP

Zadomawiam się
wiele razy czytałem o obawach ze stosowaniem innych rozmiarów felg i opon niż te, które są homologowane
ale zastanawia mnie co z indeksem prędkości? w homologacji performance jest indeks Y czyli 300 km/h a zimówki 235/35/20 mają max W 270 km/h
czy do tego ubezpieczalnia się nie przyczepi w razie W?

Michal

Moderator
wiele razy czytałem o obawach ze stosowaniem innych rozmiarów felg i opon niż te, które są homologowane
ale zastanawia mnie co z indeksem prędkości? w homologacji performance jest indeks Y czyli 300 km/h a zimówki 235/35/20 mają max W 270 km/h
czy do tego ubezpieczalnia się nie przyczepi w razie W?
I tak max speed = 261 kmh, więc trochę nie ma to znaczenia ;)
No chyba, że będziesz zjeżdżał z jakiejś kolosalnej góry, rozpędzisz się do >270 kmh i strzeli opona, to możesz mieć problem, ale w takiej sytuacji, to nie przejmowałbym się ubezpieczeniem, bo nie będzie co zbierać ;)