ZOE - jakich opon używacie?

Burt

Nowy na Forum
Witam serdecznie,

Jako, że mam niedługo zamiar dołączyć do klubu EV/ZOE (będzie to zarówno mój pierwszy elektryk, jak i pierwszy posiadany samochód), chciałbym zapytać jakie opony polecacie? Na jakich oponach (marka) się go odbiera z salonu? Jak to wygląda z ich zużywaniem się?
Trochę się o tym już naczytałem (zarówno o oponach w elektrykach, samych testów różnych opon oraz opinii w internecie ale głównie zagranicznych) i przyznam szczerze, że mam już mętlik w głowie... A chciałbym zaczerpnąć wiedzy "z naszego podwórka", bo w różnych krajach różnie to wygląda.
Głównie zamierzam jeździć po mieście, więc przymierzam się do zakupu opon całorocznych (nie jestem zdecydowany na opony specjalizowane pod EV, wydaje mi się to zbędnym gadżetem na obecny moment). Czy to dobry kierunek? Jeśli tak, to które opony wybrać?

vwir

Pionier e-mobilności
Jeżdżę na Michelin CrossClimate (nie w Zoe). Zachowują się świetnie zarówno latem jak i zimą. Niestety zwiększają zużycie energii o dobrych kilka procent.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Dobre opony wielosezonowe uważam za bardzo dobre rozwiązanie, ważne jest jak w każdym aucie - IMO trzymanie na mokrym, a w przypadku elektryków dodatkowo jak najniższe opory toczenia i głośność. Dobrą, acz drogą opcją są np. Michelin Crossclimate 2 - chwalę, bo takie do e-Niro kupiłem ;-)

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Witam serdecznie,

Jako, że mam niedługo zamiar dołączyć do klubu EV/ZOE (będzie to zarówno mój pierwszy elektryk, jak i pierwszy posiadany samochód), chciałbym zapytać jakie opony polecacie? Na jakich oponach (marka) się go odbiera z salonu? Jak to wygląda z ich zużywaniem się?
Trochę się o tym już naczytałem (zarówno o oponach w elektrykach, samych testów różnych opon oraz opinii w internecie ale głównie zagranicznych) i przyznam szczerze, że mam już mętlik w głowie... A chciałbym zaczerpnąć wiedzy "z naszego podwórka", bo w różnych krajach różnie to wygląda.
Głównie zamierzam jeździć po mieście, więc przymierzam się do zakupu opon całorocznych (nie jestem zdecydowany na opony specjalizowane pod EV, wydaje mi się to zbędnym gadżetem na obecny moment). Czy to dobry kierunek? Jeśli tak, to które opony wybrać?
Auto wyjeżdża na Michelin Primacy 4, ja na zimę zdecydowałem się na Falkeny HS01, ale jeszcze nie dotarły to się nie wypowiem.

pluto

Pionier e-mobilności
Całoroczne Kleber Quadraxer 2 195/55 R16 91 H (sprawdzone w 3 innych pojazdach nawet w Tesli 3 LR ma je założone) dla mnie bez większych uwag, wszystko i tak zależy w jakich warunkach jeździmy i jaką technikę jazdy preferujemy.

IMG_20210331_105257a.jpg

IMG_20210401_082140a.jpg