Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
KIA
Kia EV9 Forum • Kia EV9
Zużycie energii EV9
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="4AD, post: 238268, member: 1908"] Podzielę się kilkoma uwagami odnośnie Kia EV9 w wersji GT. Zrobiłem w weekend majowy tygodniowy test robiąc circa. 4000km. Na pokładzie miałem 6 osób, box’a na dachu. Warunki więc do pomiaru oporu aerodynamicznego bardziej wymagające niż standardowe pomiary producenta. Zaskoczenie pozytywne: jazda w temp. 25-32C (prędkość: 75-90km/h - drogi lokalne spalanie spadało w trybie ECO do 18-19kWh/100km, pomiar z dystansu 150km, zwykle nie schodzę jadąc sam do 22kWh/100km (bez box’a na dachu)… Prędkość autostradowa 120-140km/h z chwilowymi podbiciami do 150km/h daje 26-27kWh/100km, spodziewałem się przebić barierę 30kWh, mając na dachu box’a. Max. zużycie to 28,7kWh - autostrada, deszcz, noc, 140-150km/h, odcinek ok. 170km. Realnie samochód powinien robić 350-380km w warunkach autostradowych pomiędzy ładowaniami. Moja średnia z ostatnich 6000km to 25kWh/100km co dla takiej cegły jest akceptowalnym wynikiem kiedy robi się 80% trasy w trybie autostradowym. Taki sam styl jazdy w Tesli 3 LR to 17-18kWh/100km. Tesla jest ekonomiczniejsza ale ma też realnie jedną kanapę mniej… i 30% mniej miejsca. Negatywy - ładowanie. Ładowanie na stacjach Ionity to obstawianie totolotka, 1 z 7 prób użycia mi się udała przez cały tydzień, prędkość ładowania 220kW stała do 84%. Pomimo opłacania karty Kia charge auto nie komunikowało się z ładowarkami nie pozwalało się ładować, dociskanie wtyczek i zmiana słupków nic nie dawała. Spotkałem na Ionity innego użytkownika EV9 z tym samym problemem. Jak tu nie być fanem Tesli skoro cały czas ładowałem się na SUC udostępniając sobie z Tesli (Ładowanie innego pojazdu EV) i Kia ssała 85kW bez problemów komunikacyjnych… w ubiegłą sobotę ładowała się nawet u Elona za darmo… Tylko żal gdy masz architekturę 800V, której wszyscy na forum Ci zazdroszczą a oni w tych Teslach ciągną 125kW/h, gdy Ty masz tylko 85kW/h:) O dziwo inne stacje ładowania poza Ionity działają z EV9 bez problemu. Nie narzekajcie na instalacje 400V bo jeszcze przez wiele lat ten standard będzie w naszym kraju chyba dominującym… Nie narzekajcie na Teslę bo ekosystem super chargerów jest na dziś jedynym w 100% dopracowanym rozwiązaniem, szkoda, że nie wspiera ładowania obcych pojazdów jeszcze w Polsce. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
KIA
Kia EV9 Forum • Kia EV9
Zużycie energii EV9