Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Zużycie energii na drogach w Polsce i za granicą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="swietyPiotr, post: 244618, member: 4986"] Czyli nie bylem odkrywczy 🤣 Tak, po woli przekonuje sie do tego, ze nawierzchnia drog w Polsce nie jest oszczędna dla podróżujących. I to zarowno elektrykow jak i spalinowych. Osobowych i ciezarowych. Przy paliwie, faktycznie mozna bylo to skladac na karb jakosci paliwa, ale przy pradzie to juz nie przejdzie... W samochodach elektrycznych to moze byc szczegolnie odczuwalne, bo jezeli to roznica 10-20% (moje szacunki, subiektywne) to jest dojechac-albo-nie dojechac do celu. Oczywiscie, wybor przez naszych drogowcow takiej czy innej nawierzchni na pewno uwzględnia cene, jakosc, trwalosc itd. Ale... Czy uwzglednia koszty eksploatacji przez kierowcow? Dlaczego w innych krajach o podobnym klimacie lub kraje sasiednie decyduja sie na inna nawierzchnie? Co do betonu... To jest chyba odcinek S7 na wysokosci Mlawy z nawierzchnia betonowa. W kazdym badz razie, tu mam wieksze zuzycie. Ale znowu asfalt pomiedzy Elblagiem a Gdanskiem nie jest lepszy. Plasko jak na stole, a zuzycie zawsze jest wyzsze. Z drugiej strony, sa tez w Polsce odcinki gdzie odczuwam ulgę i wiem ze dojade z zuzyviem zgodnym z deklarowanym zasiegiem. To chocby A2 pomiedzy Warszawa a Łodzią (o ile oczywiscie nie ma korkow...) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Zużycie energii na drogach w Polsce i za granicą