Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Zużycie energii na drogach w Polsce i za granicą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="piotrpo, post: 248698, member: 3354"] Pomijając efekt placebo,. bo wiadomo, na zachód od Odry wszystko lepsze, to wykluczam paliwo, nawierzchnię, czynniki pogodowe. Paliwo, bo prąd jest taki sam. Podejrzewam, że paliwo również, w zakresie swojej kaloryczności. Nawierzchnia bywa bardzo różna zarówno w PL, jak i za granicą. Pogoda w sposób oczywisty. Gdyby przyjąć, że faktycznie zużycie za granicą jest niższe niż w PL, z całym szacunkiem dla spostrzegającego OPa i jego zdolności poznawczych, to stawiałbym na zachowanie kierowcy. Zarówno w PL, jak i poza granicami naszego kraju jeżdżę zgodnie z przepisami, ale jednak widzę zmianę swojego zachowania w momencie kiedy drogowskazy zmieniają kolor. Po pierwsze w PL, na autostradzie jadę140, a w DE 130, bo ograniczenia są inne. Po drugie nawet jak tych ograniczeń nie ma, to nadal większość trasy jadę 130, bo tak jeżdżą tam wszyscy. Do tego w DE jest znacznie więcej odcinków z ograniczeniami niż w PL, oraz w PL zdarza mi się jadąc te 140, jednak przyśpieszyć, bo dość często samochód, który jechał przed moją zmianą pasa 120, nagle zaczyna jechać szybciej (jprdl... to jest nagminne), albo wyprzedzam kogoś, kto jedzie te 130 i wyprzedzam go jednak przyśpieszając (poganianie). Nie mam doświadczenia w jeździe po innych krajach, które nadawałoby się do wyciągania jakichkolwiek wniosków, bo Niderlandy ze swoim ograniczeniem do 100km/h na autostradach w ciągu dnia, albo Belgia z patusami lewego pasa to żadna statystyka. Podsumowując - nie wierzę, że w PL jeździsz w ten sam sposób jak za granicą. U nich zauważam taki polski styl jazdy +10, ale zrobiłem po ich drogach raptem kilkaset km. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Zużycie energii na drogach w Polsce i za granicą