Zużycie prądu zimą Y LR

Maxxxx

Zadomawiam się
Trasa dziś, wielki wiatr, tak 30-50 km/h było, a może dużo wiecej :) ? (ogólnie urywało trochę łeb :D) Jazda z Grudziądz na północ autostradą. Wiatr był jak spojrzałem w aplikację z zachodu na wschód, dlatego wyniki w tą i z powrotem podobne. Jak się rozpędziłem do 130 km/h to reset i przejechalem ponad 30 km praktycznie nie dotykając hamulca. I tak udało mi się w dwie strony ( 32km i 33 km) zrobić taki pomiar na odcinku 30 km + co widać na załączonych fotkach. Zużycie w sumie baaaardzo duże, ale realne. Prawdziwe 130km/h . 26,4 i 27,1 wyszło. Koła Gemini 19` z kołpakami z ALiexpress. Ogrzewanie jak widać , siedzenia i 20 stopni w środku. Deszcz, śnieg porywisty boczny wiatr. Ogólnie chciałem zrobić test przy 140 km/h ale auto było już niestabilne, rzucało na lewo i prawo , ciężko było mi utrzymać się w pasie. pozdrawiam

Attachments

• 1703264065364.jpg
    1703264065364.jpg
    2,6 MB · Liczba wyświetleń: 47
  • 1703264065352.jpg
    1703264065352.jpg
    2,7 MB · Liczba wyświetleń: 54

lvlthn

Pionier e-mobilności
Opór powietrza to największe zło :D

Gdyby nie powietrze, to nasze auta miałyby zasięg może i nawet 15000km+(oczywiście nie znam dokładnej wartości)
Opór toczenia zużywa frakcję energii potrzebnej do utrzymania prędkości.

Przyspieszenie, opór powietrza i utrzymanie temperatury wewnątrz(szczególnie gdy delta jest duża) auta zużywa najwięcej energii.

Zwykły wiatr może zmienić diametralnie wyniki. Nawet to czy poruszają się z nami auta w tym samym kierunku(np na trasie szybkiego ruchu) czy tylko mijasz auta z naprzeciwka.

miksell

Posiadacz elektryka
Opór powietrza to największe zło :D

Gdyby nie powietrze, to nasze auta miałyby zasięg może i nawet 15000km+(oczywiście nie znam dokładnej wartości)
Opór toczenia zużywa frakcję energii potrzebnej do utrzymania prędkości.

Przyspieszenie, opór powietrza i utrzymanie temperatury wewnątrz(szczególnie gdy delta jest duża) auta zużywa najwięcej energii.

Zwykły wiatr może zmienić diametralnie wyniki. Nawet to czy poruszają się z nami auta w tym samym kierunku(np na trasie szybkiego ruchu) czy tylko mijasz auta z naprzeciwka.
Ciekawi mnie fakt czemu przy spalinówkach opór powietrza nie ma aż tak dużego znaczenia?
Teoretycznie gdyby nie było poru powietrza i nie działały na samochód żadne inne siły to działa 1 zasada dynamiki. Auto więc mogłoby mieć nieograniczony zasięg ;-)
Załóżmy że podtrzymanie życia czyli temp warunkowałoby zasięg auta ;D

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Ciekawi mnie fakt czemu przy spalinówkach opór powietrza nie ma aż tak dużego znaczenia?
Teoretycznie gdyby nie było poru powietrza i nie działały na samochód żadne inne siły to działa 1 zasada dynamiki. Auto więc mogłoby mieć nieograniczony zasięg ;-)
Załóżmy że podtrzymanie życia czyli temp warunkowałoby zasięg auta ;D
chyba ktoś zapomniał o grawitacji ;)

tokwi

Pionier e-mobilności
Różnica jest praktyczna, a nie teoretyczna, bo elektryki mają rekuperację i przy tych niższych prędkościach miejskich oraz warunkach dynamicznej jazdy „rozwalają system” i nie ma potrzeby wachlowania biegami (poruszania się po krzywej sprawności silnika spalinowego)

Michal

Moderator
Jeśli masz auto w którym na faktycznie poruszanie zużywane jest ~25% energii że spalania paliwa, to opory powietrza mają wpływ tylko na te 25% spalania. To oznacza, że nawet przy przy dwukrotnym wzroście wszystkich oporów spalanie wzrośnie z 8L do 10L / 100km

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Jeśli masz auto w którym na faktycznie poruszanie zużywane jest ~25% energii że spalania paliwa, to opory powietrza mają wpływ tylko na te 25% spalania. To oznacza, że nawet przy przy dwukrotnym wzroście wszystkich oporów spalanie wzrośnie z 8L do 10L / 100km
True.
A jak doda się do tego fakt, że w ICE, zimą część z pozostałych 75% marnowanej energii w końcu nie idzie na grzanie planety, tylko wnętrza samochodu to można nawet pokusić się o twierdzenie, że “zimą całkowita sprawność energetyczna ICE rośnie (z 25% do 30%), a EV spada (z 90% do 70%)”.

A mimo to dla niektórych zejście do poziomu 70% sprawności to tragedia, a wejście na poziom 30% to poezja. Magia względności.

kubatar

Pionier e-mobilności
Ja dodałbym dwie istotne kwestie:
1. Gęstość energii w benzynie i oleju napędowym jest bardzo duża w porównaniu do gęstości energii w aku;
2. Ciepło wytwarzane z przemiany chemicznej wykorzystywane jest w zimie do ogrzewania a aku w EV trzeba podgrzewać;