Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Na każdy temat
Zużycie w nietypowych sytuacjach
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 17507, member: 89"] Gdzie te zimmy były konkretne? Przecież masz dane z ostatnich 4 lat powyżej i widać dosłownie 1-2 tygodnie z temperaturami poniżej -5C... Długie może i tak, jeśli masz na myśli, że zima trwała grudzień - kwiecień (4-5 miesięcy), tak jak kiedyś zawsze :p tylko może trochę przesunięte później, bo kiedyś to było bardziej listopad - marzec. Ps. [USER=11]@Cav[/USER] Możesz odpowiadać w jednym poście na wiele wątków i mniej spamować - zaznaczasz tekst na który chcesz odpowiedzieć i klikasz "reply", a on się dodaje tam gdzie miałeś kursor i można to robić wiele razy, o tak: Opłaty wydają się normalne, bo pewnie masz w gazie też CWU, to też zjada jednak trochę ciepła przez cały rok. z Twoich opłat wynika średnio ~200 - 250zł / mc, a ten kominek to pewnie i tak bardziej dekoracyjnie niż funkcjonalnie. Z PC i tak dużo niżej nie zejdziesz, a musiałbyś wydać dość dużo na zmianę systemu - pewnie około 30000-35000 zł (PC + inny bojler do CUW współpracujący z PC + podłączenie). Dlatego moim zdaniem raczej nie "opłaca" Ci się wymieniać, bo zwrot miałbyś (może) po 20 latach, a wcześniej to już pewnie i ta PC będzie do naprawy / wymiany... Aha są jeszcze dopłaty o których zapomniałem, ale na wymianę kotła gazowego nie dostaniesz chyba nic... Trzeba to liczyć mniej więcej tak: [LIST] [*]Jakiej mocy PC byś nie wybrał, to i tak zapłacisz 30-50k zł (6-19kW). Różnice ze względu na moc są jak widać stosunkowo niewielkie (3,17x moc to tylko 1,67x cena), a koszt montażu też zbliżony. [*]Żeby ta kwota się zwróciła w powiedzmy 10 lat, to musiałbyś oszczędzić 250 zł / miesiąc = 3000 zł / rok, co przy Twoich wydatkach raczej jest nie możliwe, chyba, ze zwiększysz PV ale to i tak wtedy się inaczej liczy, bo to nie takie proste, że prunt za darmo jest wtedy... [*]Jak masz ogrzewane i CWU elektryczne, to łatwo uzyskać takie oszczędności, bo z 6000 zł / rok można zejść do ~2000 / rok. Wtedy zwrot masz już po 7,5 roku. [*]Przy wymianie źródła ciepła jest już trochę lepiej, bo jak Ci się popsuje taki piec gazowy (a pewnie stanie się to w ciągu najbliższych 5-10 lat), to na dzisiejszych cenach licząc zamiast wydać 10000 zł na piec gazowy możesz wydać 30000 zł na PC i to już różnica tylko 20k, więc żeby się zwróciła w 10 lat wystarczy 167 zł różnicy / mc. [*]Nie mam pojęcia jakie są koszty ogrzewania przy węglu albo oleju, ale rachunek będzie bardzo podobny. [*]Są jeszcze dopłaty, które obniżają koszt montażu PC - trzeba to odjąć od różnicy kosztu i policzyć resztę w podobny sposób. Przy ogrzewaniu na węgiel, groszek, itp. dopłaty są dość duże. [/LIST] Tak naprawdę to cholera wie co nasi jaśnie nam panujący włodarze będą dalej robić z cenami poszczególnych nośników energii. W tym tygodniu gruchnęła informacja, że ceny energii el. pójdą w górę o 50% (20% w końcowym rachunku). Za chwilę mają być opłaty CO2 na gaz, węgiel, i pewnie olej. Będzie coraz gorzej w naszym wspaniałym wunglem stojącym kraju... Tym bardziej, że rząd już ma po 11-13 mld / rok z dodatkowych danin na transformację energetyczną, ale przejada to na inne bardziej populistyczne cele typu 500+, a energetyką nic nie robi... A nie przepraszam, coś robi, bo kilka lat temu udupili wiatraki na lądzie i właśnie udupili prywatne PV brakiem dopłat i niekorzystnym rozliczaniem zamiast zainwestować w sieci przesyłowe i magazyny energii... Elektrowni jądrowej w nawet przez 20 lat nie zbudują, na hydro nie mamy szans, wungiel trzeba wygaszać, więc co nam zostaje? Gaz i wiatr off-shore... Nawet jak się rząd zmieni za rok, to i tak będą w dupie, bo już jest za późno na cokolwiek - zmarnowaliśmy ostanie 10 lat na grzebanie w tyłku. Na Twoim miejscu zamiast montować teraz PC, odłożyłbym tę kasę na bok i poczekał co się będzie działo w ciągu najbliższych 5-10 lat, bo wszystko może się wywrócić do góry kopytami... Może trzeba będzie stąd spieprzać. Ja chyba się szarpnę na tę pompę ciepła ale to już rzutem na taśmę i to tylko dlatego, że nie mam nic innego w zanadrzu. Mam albo prunt z wungla albo kominek. Drzew mi żal, a do prundu to mogę sobie PV postawić i jeszcze w tym roku się załapię na 10 lat magazynu 80% u operatora. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Na każdy temat
Zużycie w nietypowych sytuacjach