Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Na każdy temat
Zwolnienie z opłaty za autostrady w Czechach - instrukcja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Przemek196, post: 169639, member: 3946"] Przemek z dnia 21.07.2024 W punkcie nr 7 pojawiły się problemy ze złożeniem podpisu profilem zaufanym. System gov.pl nie akceptuje PDF z czeskiej strony internetowej i nie można podpisać formularza profilem zaufanym. Rozwiązanie jest takie: 7A) Po wypełnieniu wniosku tak jak to opisano w punkcie nr 6 ściągamy wniosek i zapisujemy na dysku w komputerze. 7B) Drukujemy wypełniony formularz. 7C) podpisujemy formularz na pierwszej stronie we właściwym okienku. 7D) Skanujemy wszystkie trzy strony wydrukowanego formularza, zeskanowane strony zapisujemy na komputerze. 7E) Otwieramy edytor tekstu - w moim przypadku to był Microsoft WORD - i wklejamy zeskanowane strony do dokumentu - jeden skan na jedną stronę. 7F) Tak przygotowany dokument, w którym są tylko wklejki skanów zapisujemy na dysku w komputerze: TRICK JEST W TYM MIEJSCU-- W EDYTORZE TEKSTU WORD JEST MOŻLIWE ZAPISANIE TWORZONEGO DOKUMENTU W FORMACIE PDF. NIE XLS, DOC ect, ale PDF!!! Jeszcze raz: tak przygotowany dokument zapisujemy według schematu " zapisz jako" i wybieramy opcję "Plik PDF" Plikowi PDF nadajemy nazwę IDENTYCZNĄ Z NAZWĄ wygenerowaną przez czeską stronkę internetową - tę nazwę widać po zapisie pliku w punkcie 7A. To jest ważne, nazwa pliku PDF referuje do numeru rejestracyjnego pojazdu. 7G) Tak spreparowany plik PDF ( w którym są tylko wklejki czeskiego wniosku) jest już czytelny dla stronki gov.pl i można go podpisać profilem zaufanym. 7H) Podpisujemy wniosek Profilem zaufanym - u mnie banner/ stempel podpisu zaufanego umiejscowiłem obok podpisu ręcznego - 7C) 7I) Ściągamy podpisany profilem zaufanym wniosek i zapisujemy na komputerze. Wniosek jest podpisany :). Postępujemy dalej według punktu 8 z oryginalnej recepty. Wniosek złożyłem w niedzielę po południu, godzinę później automat wysłał powiadomienie o przyjęciu wniosku. Następnego dnia - w poniedziałek o 09.30 dostałem info na maila o zwolnieniu z opłat :) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Na każdy temat
Zwolnienie z opłaty za autostrady w Czechach - instrukcja